Працевлаштування і житло є основними проблемними темами внутрішньо переміщених осіб – оргкомітет 3-го  Всеукраїнського форуму переселенців

Київ, 17 лютого 2016 року – Працевлаштування та житлово-земельні питання – основні проблеми, які хвилюють нині внутрішніх переселенців в Україні. Таку інформацію озвучив на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі Анатолій Засоба, голова правління громадської організації «Кримська діаспора», за результатами 3-го  Всеукраїнського форуму переселенців, який проходив 15 – 16 лютого цього року. За його словами, було важливо забезпечити широкий діалог із залученням самих переселенців з обговорення найбільш актуальних питань. Анатолій Засоба зауважив, що 17 лютого проходять парламентські слухання щодо питань внутрішньо переміщених осіб. «А нашою задачею було забезпечити можливість самим переселенцям сказати про те, які теми для них на сьогодні є найбільш актуальними […]. Самі переселенці визначили дві ключові проблеми, яким і були присвячені два дні роботи всеукраїнського форуму, – житло і робота», – підкреслив голова правління громадської організації «Кримська діаспора».

Світлана Самарченко, представниця оргкомітету форуму, яка представляла секцію із працевлаштування, зауважила, що переселенців часто не беруть на роботу через їхній статус, що є основною проблемою для багатьох. «Хотілося б, щоб питання були вислухані на парламентських слуханнях і прийняті якісь рішення на користь переселенців, щоб ми себе не почували переселенцями», – заявила вона. Серед інших проблем, які озвучила Світлана Самарченко, недостатня проінформованість тимчасово переміщених осіб щодо курсів для підприємців, а також «бізнес-інкубаторів» для обміну досвідом з успішними підприємцями-переселенцями. Також вони хотіли би створення інформаційного порталу з питань працевлаштування переселенців, надання приміщень для зустрічей та спілкування такої категорії громадян, створення бази даних переселенців, які шукають роботу, та запровадження податкових канікул і пільг для молоді та жінок з дітьми. «Хотілося б, щоб були прийняті нормативні акти, які дозволяють контролювати виконання працедавцем діючого законодавства відносно тимчасово переміщених осіб. І дуже хотілося б, хоча б частково, передати функції Центру зайнятості волонтерським і громадським організаціям», – озвучила Світлана Самарченко.

Представник оргкомітету форуму, секція «земля і житло», Олександр Старіков, розповів, що переселенців хвилюють питання постійного житла, його фінансування, реалізація прав на землю та доля нерухомості на тимчасово окупованих територіях. «Необов’язково, що всі переселенці рвуться у центр, у Київ […]. Після всіх цих подій немає тяги до мегаполісу. У людей дещо змінилося ставлення. Тому розглядали будівництво і таун-хаусів. Звісно ж, більшість звикла жити у квартирах, тому розглядався варіант і будівництва квартир», – розповів Олександр Старіков. Він наголосив, що після форуму переселенці мають пропозиції щодо створення двох наглядових рад. Одна має стосуватися розподілу земель. «Потрібна обов’язково наглядова рада, онлайн мапа державного кадастру не працює, потрібно вводити таку ж систему як по закупівлях, аналог ProZorro», – зауважив він. Іншу наглядову раду переселенці пропонують створити щодо питань розподілу бюджетних та грантових коштів, які перераховуються для внутрішньо переміщених осіб. «Бо ніхто інший, як той, кого переселили, не знає які напрямки для нього є головними, найважливішими та найболючішими», – запропонував Олександр Старіков.

Представники оргкомітету 3-го  Всеукраїнського форуму переселенців зауважили що, за висновками дискусій усі тези будуть висловлені у відповідній резолюції. Оксана Вікарчук, співорганізатор форуму, повідомила, що у форумі за два дні взяло учать понад 500 осіб. Зокрема, понад 127 представників організацій з 20 областей України.