Торгово-промислова палата України заявляє про тиск та спроби рейдерської атаки 

WATCH IN ENGLISH

Київ, 18 лютого 2016 року – «Торгово-промислова палата, яка на сьогодні є найбільшою за численністю   організацією, яка представляє бізнес і сприяє  розвитку експорта та залученню інвестицій, розташована у всіх регіонах нашої країни, стикнулась з унікальним явищем, яке ми називаємо тиском на діяльність незалежної бізнес-організацією, по суті,  з рейдерською атакою, організованою діяльністю групи людей», – з такою заявою під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі виступив Геннадій Чижиков, президент Торгово-промислової палати України. За його словами, ця група людей ставить собі за мету – дискредитували діяльність ТПП, захопити її та використовувати у корисливих комерційних цілях. Геннадій Чижиков повідомив про тиск з боку органів контролю та правоохоронних органів. «Як це може бути, щоб в один день в Торгово-промислову палату з трьох різних правоохоронних органів прийшли три представника і пред’явили 27 повісток співробітникам ТПП прийти на допит», – сказав президент ТПП.

Денис Ципін, адвокат Торгово-промислової палати України, усі звинувачення на адресу палати назвав абсурдними. За його словами, серед звинувачень фігурувала розтрата державних коштів. Адвокат відповів, що ТПП не має у своєму розпорядженні державних коштів. «Ми не могли розтратити те, чого не було у Торгово-промислової палати […]. Багато хто плутає громадську організацію, бізнес-асоціацію з державними органами», – заявив він. Другим звинувачення адвокат назвав несплату податків у сумі понад 40 мільйонів гривень, що їм, мовляв, закидається. Денис Ципін зазначив, що дійсно є два акти податкової інспекції,  яка встановила недоплату на суму набагато нижчу. «Однак, рік тому і півроку тому адміністративні суди України прийняли рішення на користь Торгово-промислової палати, визнавши звинувачення про несплату податків повністю необґрунтованими і неправомірними», – повідомив Циплін. За його словами, ТПП звинувачують у тому, що нібито деякі їхні активи у Криму дісталися агресору. «Це повний абсурд, оскільки Торгово-промислові палати Криму є самостійними юридичними особами. А ТПП України не є їхнім засновником, і жодним чином їх не контролює», – сказав адвокат. За його словами, слідчі щотижня викликають на допити співробітників палати, зокрема, технічних, але розслідування не ведеться і не має мети встановити істину. Тому, на думку Дениса Ципіна, це є «процесуальним терором». «Я є не ставлеником ні Януковича, ні Пшонки. Я є ставлеником тисяч представників бізнесу, яких представляє Торгово-промислова палата України», – заявив президент ТПП України Геннадій Чижиков, говорячи, що, мовляв, такі звинувачення лунають на його адресу.

Олег Лиховид, голова комітету підприємців ринку фінансових послуг при Торгово-промисловій палаті України, зазначив, що в очах зарубіжних партнерів ця ситуація виглядає як ляпас українському бізнесу. Особливо в той час, коли Україна і так не може похвалитися привабливим інвестиційним кліматом.  За словами Расима Бекмезджи, заступника голови Комітету зовнішньоекономічних зв’язків Туреччини Ділової ради Туреччини та України (DEIK), світова спільнота спостерігає за цим процесом і це її насторожує. «Усі звинувачення побудовані на домислах і припущеннях, на мою думку, які не мають права на існування у такій правовій державі як Україна  – заявив Расим Бекмезджи. – Бо якщо такий великий потужний інститут не зможе захищати свої права та інтереси у правовому полі перед законом, що ж говорити про простого інвестора, який зацікавлений приїхати в Україну працювати».