РНБО: Новоазовськ атакували дві колони військової техніки

WATCH IN ENGLISH

Київ, 28 серпня 2014 року – «Близько 11:00 околиці Новоазовська та позиції Збройних сил України були обстріляні з установок «Град» з території Росії. Після цього о 12:30 почалася атака двома колонами військової техніки у складі танків, БМП та БТР, які зайшли в Україну з Весело-Вознесенки та Максимова Ростовської області РФ. Не маючи важкого озброєння прикордонники та гвардійці відступили. З метою збереження життя українських військових та перегрупування сил та засобів наказом командування АТО з Новоазовська були виведені підрозділи об’єднаних сил АТО, МВС і Державної прикордонної служби. Ближче до вечора обидві російські колони увійшли у Новоазовськ», – заявив під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО полковник Андрій Лисенко.

28-08_eng_1

Ситуація в зоні проведення АТО за останню добу ускладнилася. Продовжується контрнаступ підрозділів ЗС РФ та бандформувань у південно-східній частині Донецької області. Вчора під контроль російських військових перейшли кілька населених пунктів Новоазовського, Старобешівського, Амвросіївського районів. Бронетехніка росіян та їхніх найманців також знаходиться в околицях Новоазовська. Біля населеного пункту Холодне зафіксовано систему залпового вогню «Ураган». «На Маріупольському напрямі силами та засобами об’єднаних сил АТО продовжується удосконалення інженерно-фортифікаційного обладнання блокпостів та опорних пунктів та здійснюються профілактичні заходи на території міста Маріуполь», – додав Лисенко.

Протягом останнього тижня у контрольованих російськими найманцями містах Луганської області (Луганськ, Краснодон, Антрацит) загони місцевих «ополченців» та козаків, неспроможних протидіяти силам АТО, а також причетних до мародерства та бандитизму, замінено на регулярні підрозділи російської армії. «В населені пункти Перевальськ, Зоринськ, Малоіванівка, Мала Фащівка, Вергуліївка, Рассипне відмічено прибуття підкріплення для терористів та здійснення облаштування цих міст до довготривалої оборони. Продовжуються мінометні обстріли Дебальцевого з мінометів, встановлених на автомобілях. Терористи та російські військові збираються в потужне угрупування для проведення наступу в напрямку Шахтарськ-Ілловайськ. До Краснодонської центральної міської лікарні прибув медперсонал з числа громадян РФ з медичним обладнанням, після чого помічене масове завезення до лікарні поранених та вбитих бойовиків. Присутність лікарів суміжної держави на контрольованій терористами території є черговим свідченням участі у бойових діях кадрових російських військових. Ми неодноразово повідомляли про факти російської агресії», – зазначив речник РНБО.

До затриманих десантників, що з повним штурмовим боєкомплектом заблукали за 25 км від кордону щодня додаються нові росіяни. Співробітники СБУ затримали в Луганській області рядового 9-ї окремої мотострілкової бригади ЗС РФ, що дислокується в Ростовській області. Російський військовослужбовець – Хохлов Петро Сергійович, 1995 року народженя, під час допиту повідомив про те, що його військова частина передає терористичним організаціям «ЛНР» і «ДНР» військову техніку та боєприпаси, зокрема, системи залпового вогню БМ-21 «Град», БМП-2, БТР-80. Крім того, за словами військового, з метою приховати причетність РФ до забезпечення терористичних організацій важким озброєнням російські військовослужбовці за наказом командирів фізично знищують на військовій техніці, яку готують до передачі терористам, заводське маркування, номери, символіку та емблеми – все, що дозволяло б встановити її походження.

За даними комітету солдатських матерів РФ у зв’язку із подіями в Україні близько 400 солдатів ЗС РФ загинули та є пораненими в нашій країні.

Неспокійною є обстановка і зі сторони окупованого Криму. Вчора о 20:25 прикордонний наряд відділу прикордонної служби «Червоний Чабан» Херсонського загону вступив у бій з диверсійно-розвідувальною групою, яка рухалася з території тимчасово окупованого Криму на материкову частину України. Прикордонники втримали позиції та змусили диверсантів повернутися на півострів. «В Азовському морі з метою прикриття морської ділянки державного кордону, наразі несуть службу 6 корабельно-катерних тактичних груп Морської охорони Держприкордонслужби. Вчора о 21:00 кораблем «Донбас» Маріупольського загону Морської охорони в районі морського порту Маріуполь було збито російський безпілотник», – повідомив полковник Лисенко.

У захопленому терористами Луганську мирні мешканці залишились без енергопостачання, водопостачання і зв’язку. Найбільше люди страждають через відсутність води, у продуктових магазинах закінчується продовольство. «Хліб продають з машин, за ним шикуються великі черги. Мешканці міста занепокоєні тим, куди поділась обіцяна російська гуманітарна допомога. Натомість усі спроби доправити українську допомогу терористи блокують», – повідомив під час брифінгу речник РНБО.

На сьогодні у захопленому терористами Донецьку знеструмлено 220 трансформаторних підстанцій. Без електропостачання залишаються частково Київський, Ворошиловський, Петровський, Кіровський та Куйбишевський райони.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив про отримання достовірної інформації про те, що на сході України діють підрозділи регулярної армії РФ. А Глава МЗС Канади Джон Берд наголосив на необхідності чіткого реагування на військову агресію Росії проти України.

Місія спостерігачів ООН також констатувала причетність проросійських бойовиків до чисельних порушень прав людини на території східної України, а також відзначає стабільне отримання ними сучасної зброї та боєприпасів.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс закликав Європейський союз та інші міжнародні організації розглянути можливість надання Україні військової допомоги.