Правозахисники: Без кардинальної зміни судової системи «кривосуддя» в Україні продовжиться

WATCH IN ENGLISH

Київ, 8 жовтня 2014 рокуМоніторинг, контроль та оскарження результатів судових засідань є ключовим моментом в процесі зміни судової  системи. Про це заявили громадські активісти, правозахисники та експерти Реанімаційного Пакету Реформ під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. Учасники брифінгу оголосили імена “анти-суддів”, відповідальні за “справи Майдану”, розказали про реальний стан справ у судовій системі України, процес притягнення суддів до відповідальності згідно Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні».

Олександра  Матвійчук, співзасновниця групи громадського спостереження «ОЗОН», оголосила, що активістами та волонтерами організації було відвідано 275 судових засідань, що стосувалися  справ майданівців. Степан Берко, експерт Української правничої фундації (УПФ) повідомив, що в результаті моніторингу судових рішень, які стосуються питань затриманих осіб під час Євромайдану та справ Автомайдану, було відвідано 82 судових засідань та розглянуто 63 справи. В результаті моніторингу було виявлено 3 групи правопорушень: 1) порушення територіальної підсудності, чверть усіх судових засідань не відбувалося  в судових залах своїх юрисдикцій, що вже є порушенням; 2) зафіксовані порушення прав на захист підозрюваних. В процесі судочинства представниками правоохоронних органів та представниками судів здійснювалося перешкоджання  спілкування та консультація підсудних із своїми захисниками. 3) підозрювані утримувалися в клітках під час засідання.

За результатами моніторингу  правозахисники назвали прізвища 14 суддів Києва, які порушували права підсудних.  Українська правова фундація направила заяви про ці порушення до Вищої ради юстиції.

Степан Берко розповів: “В ході нашого дослідження було визначено, що найбільше порушень  здійснювалося в Апеляційному суді Києва, де розглядалося 2/3 справ автомайданівців. Ми склали свій рейтинг «анти-суддів» міста Києва. Перше місце у списку займає О. Бець, суддя Апеляційного суду. Друге місце залишається за О.Єфімовою. Вона розглянула 13 справ, протягом яких було зафіксовано безліч порушень. Третє місце займає С. Коваль, у якою порушення в 12 справах. На четвертому місці Бартащук, а на п’ятій позиції – М.Приндюк із порушеннями у 7 справах.

Проаналізувавши ситуацію, що склалася в Україні, ініціативна група в липні 2014 року створила Тимчасову спеціальну комісію з перевірки суддів судів загальної юрисдикції (ТСК) та діє при Вищій раді юстиції.  ТСК створена на один рік та має на меті проведення спеціальної перевірки щодо суддів, які забороняли мирні зібрання та приймали політично вмотивовані рішення щодо учасників мирних протестів 2013-2014 року. Із дев’яти членів комісії, п’ять є суддями у відставці та мають право за всіма вимогами та нормами здійснювати контроль діяльності судів загальної юрисдикції. Заступник голови ТСК  Маркіян Галабала повідомив, що протягом своєї діяльності комісія отримала 70 заяв щодо порушення, але 50 із них не були підвідомчими комісії, оскільки комісія не розглядає господарські та цивільні справи. На думку Маркіяна Галабали цей факт свідчить про недовіру та претензії громадськості до суддів багатьох напрямків. Прийняті заяви були направлені до Вищої ради юстиції.  Вища рада юстиції має прийняти рішення та направити його до Верховної Ради України. В результаті Верховна Рада України визначає відповідальність суддів. Маркіян Галабала зазначив, що на сьогоднішній день розгляд заяв про порушення діяльності суддів ускладнений тим фактором, що Вища рада юстиції не є сформованою до кінця, тому рішення не приймаються і судді працюють далі.

До 12 грудня 2014 року кожен громадянин України може подати заявку і копію судового рішення до ТСК, які свідчать про порушення присяги суддями України.