Релігійні громади Криму: порушення прав і політичні переслідування

WATCH IN ENGLISH

Київ, 15 квітня 2015 року – Окупаційна російська влада здійснює тиск на релігійні громади у Криму. Про це під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі заявив Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій. За його словами, у тих, хто не сприймає анексії Криму та не вважає півострів територією Росії, виникає низка проблем. Одна з них – обов’язкова реєстрація релігійних громад за російським законодавством. «Більшість релігійних громад – понад 90%, не пройшли реєстрацію за російським законодавством. Принциповим для нас є питання, що зареєструвати релігійну громаду можуть лише громадяни Росії, відповідно, ті священнослужителі та віруючі, які не прийняли російське громадянство, по суті, позбавляються не тільки права реєстрації релігійних громад, а й права на релігійну діяльність як таку», – зазначив Архієпископ.

Виникають практичні проблеми, такі як неможливість мати банківські рахунки, сплачувати комунальні платежі, проблеми з правом власності та оренди приміщень та земельних ділянок. За словами Архієпископа Євстратія, російська влада у Криму радить реєструватися церквам Київського Патріархату як незалежна православна громада. «Це вже непряме підштовхування вірних Київського Патріархату до розриву з цим Київським Патріархатом в Україні. Це ж саме робиться й по інших релігійних напрямках, тобто ведеться робота з впровадження на території Криму російських релігійних структур і підпорядкування релігійного середовища Криму російським релігійним структурам», – заявив Архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій. Він повідомив, що нині діє близько десяти громад Київського Патріархату у Криму, низка громад була змушена припинити діяльність, три храми було захоплено так званою Самообороною Криму, доступу до них від весни минулого року немає.

Крім того, Архієпископ розповів про психологічний тиск на релігійну громаду через ФСБ, викликаючи віруючих на бесіди для досягнення лояльного ставлення до Росії. «Були непоодинокі випадки, коли чинився прямий тиск на віруючих, коли співробітники спецслужб приходили на богослужіння, сідали в кінці зали та робили нотатки у блокноти. Відповідно, як відчувають себе священики й віруючі, знаючи, що в залі з явно недружньою метою сидять співробітники російських репресивних органів», – підкреслив він. Архієпископ Євстратій наголосив, що церкви Київського Патріархату є не лише релігійними структурами, а й осередками українського національно-культурного життя. Це єдині легально діючі українські структури. «Тому ми підкреслюємо,що Росія, яка де-факто, контролює Крим, має низку зобов’язань за міжнародними угодами, зокрема, щодо додержання прав національних та релігійних меншин», – заявив Архієпископ.

Саїд Ісмагілов, муфтій Духовного управління мусульман України заявив про тиск і на мусульман у Криму. «20 тисяч кримських татар мусульман змушені були залишити Крим, бо в Росії немає свободи релігійної діяльності», – зазначив він. Це різні верстви населення, серед яких і родини тих мусульман, що не зрадили Україні та чиї чоловіки перебувають у лавах Збройних сил України. Також Саїд Ісмагілов розповів про нову тактику утисків у Криму. «Загони міліції та військових оточують населений пункт та проводять обшуки, щоб ніхто не втік, і щоб затримати кого треба. Більшість людей це вважають актом залякування», – підкреслив він. Крім того, мусульманські громади не всі змогли перереєструватися за російським законом і принципово припиняють свою діяльність, бо якщо громада, мечеть чи навчальний заклад хоче продовжити свою діяльність, вони мають увійти до складу офіційно зареєстрованого релігійного центру, а незалежною громадою працювати неможливо. «Якщо людина віруюча, вона вірна в усьому, і не зрадить батьківщину», – додав муфтій Духовного управління мусульман України.

Утисків в Криму зазнає і протестантська церква. Про це заявив Анатолій Калюжний, пастор протестантської церкви «Нове життя», єпископ. За його словами, у Криму за новим законом не зареєстрована жодна громада протестантської церкви. 30% всіх релігійних протестантських громад не мають своїх приміщень і орендують їх у державних установах. Сьогодні через перереєстрацію йде тиск і більшість громад втрачають можливість оренди, бо втрачають юридичний статус та можливість працювати у законодавчому полі. «Всі керівники церков повідомляють,що почалась потужна обробка спецслужбами лідерів церков, всі контакти з Україною ретельно відстежуються», – повідомив він, додавши, що протестанти завжди були чужими для Росії, називаючи їх проамериканськими церквами. Анатолій Калюжний прогнозує ймовірність змушеної підпільної діяльності протестантської церкви в Криму. «Якщо людина має проукраїнський статус, по суті вона не може служити пастором в Криму», – акцентував.

На думку Олександр Сагана, українського релігієзнавця, провідного наукового співробітника Інституту філософії ім. Г. Сковороди НАН України, проблеми існування релігійних громад у Криму, незалежно від віросповідання, не мають юридичного вирішення. «Навіть якщо релігійна громада захоче зареєструватися за законодавством Росії, вимушена буде вписати фразу, що Крим – це Росія, інакше статут не буде зареєстрований», – зазначив він. Не має конфлікт і церковного вирішення. Відтак, за словами релігієзнавця, проблема функціонування православних чи мусульманських громад у Криму має лише політичне вирішення, але Україна нехтує цим чинником. «Ми мусимо жорство ставити питання про те, що Російська Федерація, попри всі свої амбіції, повинна виконувати всі підписані міжнародні договори та зловживає поняттям статуту. Йде чітка політика російської влади з політичного тиску та політичного виживання усіх проукраїнських товариств, організацій та релігійних громад», – заявив він, та закликав «прийняти експертний документ, звернення з пропозицією до владних структур, перш за все міністерства юстиції, щоб Україна негайно звернулась у міжнародні інстанції та РФ для системного вирішення цього питання, аби було видно, що держава Україна заступається за своїх симпатиків».