Якщо ми не вивчаємо уроки нашої історії, вони повторюються – організатори анонсували вечір вшанування пам’яті загиблих під Крутами

WATCH IN ENGLISH

Київ, 27 січня 2016 року – 29 січня о 17 годині у музеї Івана Гончара відбудеться вечір вшанування пам’яті загиблих під Крутами. Захід анонсували під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі Сергій Тріскач, голова правління ГО «Українська асоціація інвалідів АТО», та Костянтин Вінніченко, президент фонду учасників бойових дій «Єдність побратимів». За словами Костянтина Вінніченка, на вечорі пам’яті будуть присутні наукові співробітники Інституту пам’яті, відбудеться показ документального фільму про події 1918 року та патріотичний концерт за участю українських виконавців. Серед запрошених також військовослужбовці, які брали участь у бойових діях на сході України.

Як зауважив пан Вінніченко, нам потрібно не просто обговорювати ті події, нам слід аналізувати, чому це відбулося , і що робити у подальшому. «Якщо ми не вивчаємо уроки нашої історії, всі невивчені уроки повторюються, – переконаний президент фонду учасників бойових дій «Єдність побратимів». – Коли навіть у так зване перемир’я гинуть наші військові, не треба бути байдужими». «Потрібно кожному на своєму місці докладати багато зусиль, щоб у нашу країну дійсно прийшов мир  і розуміння того, що ми єдині в нашій державі […] всі,хто були на Майдані, добровольці та військовослужбовці, які захищали єдність нашої держави на сході України,громадські діячі повинні висловлюватися як нам у подальшому створювати нашу державу, як впливати на державотворення», – заявив президент фонду учасників бойових дій «Єдність побратимів».

Сергій Тріскач вважає, що наша історія повторюється. Майже сто років тому, коли Україна стояла на шляху здобуття незалежності, більшовицька Росія так само не бажала, аби Україна була незалежною. Він нагадав, що тоді, у грудні 1918 року, Росія направила 30-ти тисячне військо в Україну. І тільки громадське суспільство, зокрема, студентство, стали на захист держави, «висунулися на передову, під Крути, і дали перший бій більшовицькій армії. І протягом 5 днів 400 студентів, не маючи військового досвіду, стояли на смерть, захищаючи Україну від багатотисячного війська більшовицької Росії». Саме студенти одними з перших вийшли на Майдан боротися за європейські цінності. Натомість, на думку голови правління ГО «Українська асоціація інвалідів АТО», на відміну від часів сторічної давнини, тепер Україна має підтримку світу. «Нам потрібно свідомо протистояти цій інформаційній війні. Ми повинні розповідати про ті історичні події, що були сто років тому, вшановувати героїв під Крутами, і подібних герої у наш час теж багато», – закликав об’єднуватися навколо національної ідеї голова правління ГО «Українська асоціація інвалідів АТО».

Учасники брифінгу додали, що на вечір вшанування пам’яті загиблих під Крутами вхід вільний. Уся інформація є на сторінці заходу у Фейсбуці. Того ж дня, о 15 годині відбудеться покладання квітів на Аскольдову могилу загиблим захисникам української незалежності.