Основне про реформи за 15 лютого 2016 року

15 лютого  загальна кількість згадок реформ в ЗМІ склала 395 повідомлень. Згадки реформ нейтрально-позитивного характеру склали 80% від загальної кількості. Частка негативу значно збільшилася і склала 20%. В ТОПі серед реформ за кількістю згадок в нейтрально-позитивному полі – оновлення влади та антикорупційна реформа, загальна концепція реформування. Найбільшу кількість негативнивних згадок отримала судова реформа і загальна концепція реформування.

  1. Оновлення влади та антикорупційна реформа. Резонанс викликала новина, що заступник генерального прокурора України Віталій Касько написав рапорт про звільнення. Касько заявив, що керівництво прокуратури остаточно перетворило її в орган, де панує кругова порука, а будь-яка спроба змінити цю ситуацію всередині прокуратури відразу і показово переслідуються, а за ширмою начебто формально реформованого органу ховається опікунство. В той час, помічник генпрокурора Владислав Куценко заявив, що у Генеральній прокуратурі заяву Віталія Касько про відставку з поста заступника генпрокурора розцінюють як піар-акцію. Куценко зазначив, що у Касько були всі механізми для того, щоб не просто робити заяви, а насправді продемонструвати всьому суспільству роботу з міжнародного питання, щодо санкцій, по боротьбі з корупцією. Директор  Інституту глобальних стратегій Карасьов Вадим зазначив, що Касько разом зі Сакварелідзе зробили свою справу – вони вивели проблему реформування прокуратури в публічний порядок денний, залучили до цього громадськість наших західних партнерів і прискорили процес реформування прокуратури.Було повідомлено, що бюджетні видатки на запуск Національного антикорупційного бюро України в 2015 році становили майже 70 мільйонів гривень. Президент Петро Порошенко пропонує Верховній Раді України позбавити генерального прокурора права призначати співробітників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури крім керівника, керівника підрозділу антикорупційної прокуратури та заступників, відповідний законопроект №4055 був внесений до парламенту.
  2. Загальна концепція реформування . Посол США в Україні Джеффрі Пайетт назвав відставку заступника генерального прокурора України Віталія Касько ударом по просуванню реформ в Україні. Пайетт зазначив, що Україна заслуговує прозорої судової системи і встановлення верховенства права на всіх рівнях замість всепроникної корупції і кумівства. Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк зазначив, що Туреччина продемонструвала підписанням кредиту в розмірі 50 млн доларів, що вона реально підтримує реформи в Україні. Народний депутат Сергій Лещенко заявив, що фракція “Блок Петра Порошенка на засіданні визнала роботу уряду під керівництвом Арсенія Яценюка незадовільною і вирішила збирати підписи за висловлення недовіри Кабінету міністрів.
  3. Реформа фінансового сектору. Заступник міністра фінансів Артем Шевальов анонсував повний вихід з капіталу найбільших державних банків – “Ощадбанку” та “Укрексімбанку”, починаючи з середини 2018 року, а також інших банків – вже до кінця 2017 року. Національний банк України ввів можливість страхування банками обсягу готівки та інших цінностей, що знаходяться в сховищах фінустанов, а також в три рази збільшив ліміти цінностей в автоматизованих і напівавтоматизованих АТМ-системах на неізольованих робочих місцях касирів – до 600 мінімальних зарплат.
  4. Судова реформа. Заступник Генерального прокурора Віталій Касько заявив, що процес реформування органів прокуратури, який розпочинав заступник Генерального прокурора Давід Сакварелідзе, був свідомо провалений. В той час, прокурор Одеської області Давид Сакварелідзе зазначив, що інформація про відставку замгенпрокурора Віталій Касько засмутила його, але він все ще вірить в реформу прокуратури.
  5. Реформа управління державною власністю. Фонд держмайна України від 15 лютого 2016 року оголосив конкурс з відбору суб’єктів оціночної діяльності для оцінки необоротних активів державного підприємства “Київпассервіс”. Народний депутат Максим Бурбак заявив, що у “Народному фронті” наполягають на якнайшвидшомуухваленні закону про приватизацію в другому читанні. Також народний депутат Юрій Луценко повідомив, що парламентська фракція “Блок Петра Порошенка” вимагає, щоб на засіданні Верховної Ради 16 лютого були прийняті законопроекти про лібералізацію візового режиму з ЄС і приватизацію.
  6. Податкова реформа. Голова ДФС Роман Насіров заявив, що майже 40% співробітників ДФС не пройшли тестування, яке розпочалося в листопаді 2015 року та є частиною реформування та оновлення фіскальної служби. Міністр фінансів України Наталія Яресько та заступник міністра Олена Макеєва представили проект закону “Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо Уповноваженого економічного оператора і спрощення податкових процедур)”. Кабмін схвалив порядок створення відкритих реєстрів по відшкодуванню ПДВ. Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що на порядку денному уряду України на 2016 рік – проведення широкомасштабної реформи Державної фіскальної служби та митниці, прозора приватизація, завершення податкової реформи та продовження процесу дерегуляції.