Обзор СМИ за 22 февраля 2017 года

 

Україна продовжує проводити активну зовнішню політику, яка спрямована на підсилення тиску Заходу на РФ у вигляді продовження або посилення економічних санкцій. Західні партнери на даному етапі зберігають лояльність щодо України, проте не вщухають розмови про можливість зближення США та РФ на ґрунті об’єднання зусиль у боротьбі проти тероризму. Даний аспект може, вважають експерти, і, скоріш за все, буде використаний РФ для захисту власних інтересів в Україні, що серйозно ускладнює перспективу виведення військ РФ зі Сходу України та повернення Криму. Стокгольмський інститут дослідження проблем миру (SIPRI) у своєму звіті підтверджує факти поставки зброї РФ бойовикам.

Питання торгівлі України з ОРДЛО загострює політичну кризу.  Окремі депутати вимагають прийняття закону, який би забороняв торгівлю з ОРДЛО, окрім стратегічних товарів (мова йде в першу чергу про поставки в Україну донецького вугілля, якому уряд поки не бачить альтернативи). Дана постановка питання, скоріш за все, не задовольнить блокадників, адже вони налаштовані більш категорично та вимагають повного припинення товарообігу між Україною та окупованими частинами Донецької та Луганської областей. Підсилюються та консолідуються праворадикали: до вимоги припинення «торгівлі на крові» приєдналися партії націоналістичного спрямування («Свобода», «Правий сектор» та «Національний корпус»), лідери яких в парламенті зробили публічну заяву про необхідність зміни політичного курсу в країні. Влада в публічній сфері продовжує риторику про те, що дані дії та розхитування ситуації в цілому грає на користь Росії. Про певну корекцію політичного курсу, яка полягає в спрямуванні зусиль на розбудову сильної національної держави, яка позбавлена «рожевих ілюзій світлого європейського майбутнього вже сьогодні», каже і Секретар РНБОУ, член НФ О. Турчинов. Експерти вважають, що влада готується до збільшення коаліції за рахунок Радикальної партії та розглядає різні варіанти кадрових ротацій серед керівників ЦОВ.

ТРЕТЯ РІЧНИЦЯ МАЙДАНУ.

Лідери трьох українських націоналістичний партій («Свобода», «Правий сектор» та «Національний корпус») передали вимоги націоналістів депутатам, після проведення «Маршу національної гідності», приуроченому до третьої річниці втечі з України екс-президента Януковича. “Ніякої торгівлі на крові – запам’ятайте, для нас це війна з Московією. Друге – забудьте продавати стратегічні підприємства, їх треба націоналізувати! Далі, не дай Господь, захочете проголосувати за торгівлю Українською землею”, – заявив Тягнибок зі сцени. “Ми за вибори і парламенту, і президентські вибори. Націоналісти за повне перезавантаження влади”, – додав він.

Організатори маршу висунули кілька вимог: припинити тарифний “геноцид”, не приватизовувати стратегічні та прибуткові підприємства, не скасовувати мораторій на торгівлю українською землею та зупинити торгівлю з окупованими територіями. За даними поліції, марш, організований націоналістами, завершився без надзвичайних ситуацій. Військова контррозвідка Служби безпеки України попередила незаконне застосування бойової зброї під час мирних акцій на Майдані Незалежності у Києві. “Під час спецоперації оперативники спецслужби викрили в Одесі військовослужбовця-контрактника, який наполегливо вишукував можливість придбати значну кількість стрілецької зброї”, ‒ повідомив Ткачук. Зазначається, що автомати та гвинтівки зловмисник планував переправити до Києва для застосування під час масових заходів у період 20 – 22 лютого. Під час контрольної закупівлі зброї він був затриманий оперативниками військової контррозвідки.

Кремль може здійснити через націоналістичні рухи нову окупацію українських земель, вважає Турчинов. Він не виключає, що Кремль може підготувати руйнівний сценарій “Майдан-3”, який буде супроводжуватися масовим насильством. У руйнівних для країни процесах беруть участь популістські і радикальні політичні сили та інші організації, дії яких згодом можуть привести до нової окупації українських земель, про це заявив Олександр Турчинов. Президент П. Порошенко робить акцент на тому, що загроза повномасштабної війни РФ в Україні є реальною перспективою.

ПАРЛАМЕНТ ТА ПОЛІТИЧНА КРИЗА.

Утворення міжфракційного об’єднання «Єдність заради перемоги» (БПП, «Народний фронт» та «Радикальна партія Олега Ляшка»). Формально документ має декларативний характер, проте він може стати базисом для утворення нової коаліції. Нагадаємо, що РПЛ вийшла із коаліції 1 вересня 2015 року. Депутат від «НФ» Андрій Тетерук заявив, що коаліція підсилиться РПЛ.  «Хочу зазначити, що ні слова про відновлення старої коаліції або створення нової на круглому столі сказано не було», – заявив Олег Ляшко. Однак один з модераторів круглого столу, громадський активіст Сергій Кузан прокоментував, “Практичні рішення цієї декларації ґрунтуватимуться саме на тих положеннях, які прописані в коаліційній угоді “Європейська Україна” 2014 року. І нехай це не називається коаліційною угодою, але реалізація цих положень повинна стати метою для всіх парламентських сил”, додавши, що фракції “Самопомочі” і “Батьківщини” можуть будь-якої миті підписати документ.

Політолог Вадим Карасьов вважає, що декларація підписана для того, щоб зберегти парламент: “Сьогодні є непрацююча коаліція, політика повертається на вулиці, починається радикалізація суспільства. Це може призвести або до перестановок в уряді, або до дострокових виборів. А документ цей є фактичною коаліцією , хоч і без юридичного статусу. Просто радикали не хочуть повертатися до коаліції. Чи буде це проміжним етапом – покаже час, потрібно дивитися через кілька місяців”.

Володимир Фесенко називає подію заручинами, але не політичним весіллям. “У цій ситуації БПП і “Народний фронт” не хочуть перевиборів – перші від цього тільки втратять, а другі можуть і зовсім не пройти. Крім того, постійна дискусія навколо того, є сьогодні в країні коаліція чи ні, завдає шкоди їхньому іміджу. Ляшко, в свою чергу, діє на політичних інстинктах – він відчуває небезпеку сьогоднішньої ситуації в країні. Його штовхнула на заручини з коаліцією “чуйка”. Якщо радикалам це буде вигідно, то Ляшко може повернутися до коаліції. Тобто після заручин буде шлюб. Хоча тоді він вимагатиме придане – посад в уряді або прийняття якихось своїх соціальних ініціатив”, – резюмує експерт.

ПОШУК АЛЬТЕРНАТИВ У ВЗАЄМИНАХ ІЗ РФ АБО «СПРАВА АРТЕМЕНКА».

Вирішувати питання анексії Криму потрібно в міжнародному суді, а не через США, про це заявив Леонід Кравчук. “Коли мова йде про Крим, або про будь-яку територію будь-якої держави, не можна ні за які гроші розглядати питання торгівлі територіями. Якщо ви торгуєтесь – це не міжнародне право. Тому я вважаю, що ця пропозиція слабка і не має під собою ніякої бази, щоб її розглядати”, – сказав Кравчук. Перший Президент вірить, що тільки на рівні міжнародних судів можна розглядати питання про повернення Криму у склад України.

Сам Андрій Артеменко збирається публічно представити свій план по зняттю санкцій з Росії у Вашингтоні. “Це вирішено, що в найближчі тижні буде проведена презентація (ініціативи) у Вашингтоні, на якій будуть також присутні конгресмени і сенатори, які мене підтримують”, – сказав Артеменко. Він також стверджує, що ЗМІ перекрутили деякі деталі його плану, зокрема, те, що його ініціатива передбачає передачу Криму в оренду Росії на 50 або 100 років.

Рафат Чубаров переконаний, що силовими методами повернути Крим до складу України не вдасться. “Деякі західні політики пропонують дивний підхід до Росії, говорять про відновлення діалогу через зняття санкцій. Це помилковий шлях. Сильна Росія, точніше неослаблена Росія, за столом переговорів отримає тільки нові можливості для розширення агресії,» зауважив голова Меджлісу. “Перш за все, як я вже говорив, запорука подальшого економічного, дипломатичного і політичного тиску на Росію. Це має бути щось схоже з тиском на Сербію під час розпаду Югославії. Там була божевільна інфляція, була практично заблокована економічна діяльність, і Мілошевичу довелося сісти за стіл переговорів”, – сказав нардеп.

СПРАВА ФІРТАША.

Міністерство юстиції Австрії прийме рішення щодо екстрадиції Фірташа протягом доби. Очікується, що підприємця відпустять під заставу, але заберуть паспорт. Мінімум два місяці він пробуде у Відні – на час розгляду запиту від Іспанії. Місяць піде на розгляд у першій інстанції і ще місяць – на апеляцію. Також в оточенні олігарха впевнені, що Фірташ не буде екстадований до США. “Нікуди він не поїде: захист знайшов формулу апеляції в Австрії на вчорашнє рішення”, – сказав представник бізнесмена. Головним адвокатом Фірташа в США виступає екс-прокурор Чикаго Ден Уебб. До складу юридичної команди також входять колишній міністр внутрішньої безпеки та начальник кримінальної відділу Департаменту юстиції США Майкл Чертофф і адвокат і партнер юридичної компанії Davis Goldberg Galper Ленні Девіс. “Якщо Фірташ все-таки буде змушений прибути в США, американська юридична команда переконана в його невинності за всіма звинуваченнями і буде домагатися зняття цієї несправедливої справи з розгляду Міністерства юстиції США”, наголошують адвокати Фірташа.

«Зараз відбувається загострення боротьби Трампа та Путіна за Україну», – таку думку висловлює політолог Віктор Небоженко. Він переконаний, що США у вигляді Фірташа отримали потужний інструмент для вирішення своїх проблем в Україні. Фірташ володіє інформацію щодо домовленостей Порошенка, які дозволили йому отримати додаткову владу в Україні. З іншого боку, Фірташ стає свідком і чудовим інформатором про верхівку оточення Путіна, Могилевича, «Газпрома» та самого Путіна. Однак Небоженко зазначає, що тепер слід чекати на крок у відповідь від Путіна.

РЕФОРМИ.

Верховна Рада України ратифікувала угоду з ЄС про участь України у програмі “Конкурентоспроможність підприємств малого і середнього бізнесу (COSME)“. За відповідне рішення проголосували 226 депутатів. COSME (європейська програма підтримки малого і середнього бізнесу) є набором тематичних проектів і програм на період з 2014 по 2020 роки із загальним бюджетом 2,3 млрд євро. Перелік програм, що визначаються Європейською комісією, щороку змінюється. Сайт Мінекономрозвитку повідомляє, що взяти участь у програмі можуть український малий і середній бізнес, громадські організації, установи, агенції регіонального розвитку, освітні установи. Будь-які українські бізнес-асоціації, профспілки, кластери, органи державної влади, отримують можливість і право брати участь у проектах COSME.

«Перед нами не стоїть завдання щось обрізати чи скоротити. Перед нами стоїть завдання зробити пенсійну систему справедливою для кожного українця. І пенсійну реформу ми будемо проводити не для МВФ, а для українців. Уряд буде діяти відкрито, прозоро і в діалозі із суспільством», – зазначив віце-прем’єр Розенко. Він також зазначив, що наразі проект пенсійної реформи не готовий. Проте Розенко наголосив, що уже станом на сьогодні проблема виплат пенсій «мертвим душам» вирішена. «Ми передали Мінфіну дані про 160 млн транзакцій, з яких вони поставили під сумнів лише 50. Із цих 50 на сьогодні лише 8 фактів ймовірних подвійних виплат. Зараз триває остаточна перевірка цих даних. Тобто із 13 млн пенсіонерів лише по 8 особам є сумніви», – зазначив урядовець.

ФОРМУВАННЯ ПОЛІТИКИ ЩОДО ДОНБАСУ.

“Ми вимагатимемо завтра, щоб комітет зібрався і виносив до зали за будь-якого рішення”, – сказав лідер фракції “Самопоміч” Олег Березюк після того, як комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування заслухав звіт робочої групи. на засіданні в середу члени комітету не підтримали пропозиції розглянути законопроект про тимчасово окуповані території України. За словами Березюка, цей законопроект якісно підготовлений, і його має розглянути Верховна Рада. Як зазначив на засіданні комітету керівник робочої групи з підготовки цього проекту закону Любомир Зубач, пропонується на вибір Верховної Ради дві норми, щоб вирішити питання про пенсійне забезпечення громадян, які перебували на тимчасово окупованій території. Згідно з першим варіантом, держава не здійснює пенсійного забезпечення до завершення окупації, а другий варіант – пенсійне забезпечення громадян, які залишилися на окупованій території регулюються окремим порядком, запропонованим Кабінетом Міністрів України. Крім того, в законопроекті не врегульовано питання проведення виборів на окупованій території. “Цим законопроектом ми чітко фіксуємо, що вибори на тимчасово окупованій території не проводяться для того, щоб зняти будь-які спекуляції”, – сказав Л. Зубач. “Вважаю офіційну відмову співпрацювати з комітетом Верховної Ради і робочою групою як претензію і звернення до Служби безпеки України для розгляду як злочину проти держави”, – сказав О. Березюк. Він також має намір самостійно звернутися до СБУ як народний депутат.

Серед депутатських кіл набуває популярність ідея прийняття закону, що забороняє торгівлю із ОРДЛО, крім стратегічних товарів (це, в першу чергу, вугілля марки А). Наразі, як запевняють експерти, торгівля з ОРДЛО іде повним ходом. Понад 600 підприємств мають спеціальні дозволи на торгівлю з окупованими територіями Донбасу. Серед власників фірм, які отримали цей привілей від СБУ та Державної фіскальної служби, є бойовики ОРДЛО, колишні депутати Партії регіонів, нинішні народні депутати України та громадяни Росії. Ринат Ахметов, який найбільше зацікавлений у торгівлі з ОРДЛО, не відповів на запит журналістів. Так само його проігнорували і топ-менеджери ДТЕК та інші бізнесмени, які мають великі шахти в Донецьку. Іще складніше з маленькими фірмочками, які отримали спецдозволи на торгівлю. Половина з них зареєстровані за адресами масових реєстрацій підприємств, тобто в них немає навіть власних офісів. “Це можуть бути якісь фірми на один день. Просто якщо вони з коротким строком життя, і вони якимось чином отримують дозволи СБУ”, – дивується експерт Андрій Герус. Імена засновників деяких із таких підприємств цікаві – наприклад, повністю збіглися дані керівника київської фірми “Меранті-плюс”, що возить у Донецьк ліс, та “прокурора” так званої “ДНР”. Однак сам сепаратист наявність бізнесу в Києві заперечує.

Працівники “Запоріжсталі” звернулися до міського голови Володимира Буряка і депутатів Запорізької міськради із закликом використовувати всі доступні законні методи і засоби для вирішення проблеми блокування залізничного сполучення в Донецькій області. Колектив заводу нагадав, що блокада Донбасу викликала дефіцит коксівного і енергетичного вугілля в Україні. “Весь промисловий комплекс України – це єдиний ланцюжок. Якщо з нього вибити одну ланку, страждає вся система. Зупинка будь-якого промислового підприємства завдає шкоди економіці України”, – зазначають працівники “Запоріжсталі”.

Річна виручка підприємств, які де-факто перебувають на окупованих, а зареєстровані на підконтрольних Україні територіях, оцінюється в сотні мільйонів доларів. Національний банк України допускає, що блокада поставок вугілля з непідконтрольних державі територій Донбасу може привести до дестабілізації валютного ринку. Про це заявив заступник голови НБУ Дмитро Сологуб, передає прес-служба регулятора. Оцінити масштаби негативного сценарію для динаміки курсу гривні в Національному банку поки не беруться – все буде залежати від того, наскільки сильно виросте обсяг імпорту вугілля, і якою буде його ціна. Втім, поки блокада поставок з ОРДЛО серйозно на курсі національної валюти не позначилася. “З 10 лютого курс тримався на рівні 26,9-27,2 грн/дол.”, – Говорить начальник управління казначейства Індустріал банку Антон Марюхніч.

АНТИКОРУПЦІЯ.

“Нарешті, главою НАЗК така пропозиція була підтримана та сьогодні скликано засідання, на якому одноголосно було прийнято рішення про початок повної перевірки президента України, прем’єр-міністра України та членів Кабінету міністрів України”, – написав заступник голови НАЗК Руслан Радецький на своїй сторінці у Facebook. Відповідно до порядку, початок перевірки розпочнеться у наступний день після ухвалення рішення, тобто 23 лютого, і триватиме 60 календарних днів. За офіційною інформацією, першими перевірку мають пройти Президент, прем’єр-міністр та члени Кабміну. Проте процес реалізації даного рішення ставиться під сумнів деякими експертами, зокрема, через необхідність моніторити спосіб життя чиновників, порядку проведення якого немає.

ЕКОНОМІКА.

“Уже минуло майже два місяці 2017 року з новою мінімальною зарплатою. І де все ті, хто кричали, що буде катастрофа, кількість безробітних збільшиться і натовпи людей стоятимуть в центрах зайнятості, а підприємства закриються? Жодні “катастрофічні” прогнози не справдилися”, – впевнений Розенко. Крім того, у Кабміні зазначають, що в січні в країні було створено 28 тис. нових підприємств, на 16% зменшилася чисельність безробітних і відбувається детінізація економіки.

Збитки у сільському господарстві. Якщо тенденція до поширення африканської чуми свиней (АЧС) в Україні буде зберігатися протягом найближчих років, втрати поголів’я до 2020 року перевищать 1,2 млн голів, або 4 млрд грн, а непрямі втрати виростуть на 5 – 7,5 млрд гривень. Про це повідомив Олександр Бакуменко.

Кабмін докапіталізує Приватбанк. Згідно з постановою №89 Кабміну від 22 лютого, уряд доручив Міністерству фінансів здійснити випуск ОВДП у розмірі до 9,8 млрд грн з терміном обігу до 15 років з індексованою вартістю та відсотковою ставкою доходу на рівні 6% річних з подальшим внесенням їх від імені держави в оплату за акції додаткової емісії ПАТ комерційний банк “ПриватБанк”. Також зазначається, що сума додаткової капіталізації є залишком суми, передбаченої для капіталізації банку, яка не була здійснена в 2016 році в повному обсязі.

Ціна на природній газ для промисловості зменшилася. НАК “Нафтогаз України” опублікувала цінові пропозиції на природний газ для промислових споживачів та інших суб’єктів господарювання, які діятимуть з 1 березня 2017 року. “Порівняно з цінами на лютий цього року, в березні 2017 ціни зменшені на 7%”, – повідомили в прес-службі компанії. Ціни на природний газ диференційовані залежно від обсягів закупівлі, умов оплати та стану попередніх розрахунків з “Нафтогазом”, нагадали в НАК.

БІЗНЕС.

У Рошен запевняють, що не мають жодного відношення до продажу скрапленого газу. «У зв’язку з виходом у ЗМІ низки матеріалів про те, що кондитерська корпорація ROSHEN має відношення до продажу скрапленого газу, корпорація ROSHEN заявляє, що ці припущення не мають під собою ніяких підстав, і до продажу газу корпорація ROSHEN не має ніякого відношення – ні прямого, ні опосередкованого. Корпорація ROSHEN не має яких-небудь інтересів на ринку палива”, – йдеться в заяві на сайті компанії. Нагадаємо, що деякі експерти звернули увагу на той факт, що британська фірма Wexler Global LP має в засновниках дві фірми – Viala Trade Limited (Беліз) і Gateno Ventures Inc (Панама). Ці ж компанії є засновниками британської фірми Foreway Sales LLP, через яку, за даними митниці, корпорація “Roshen” в 2015 році продавала свою продукцію в Туркменістан.