Хто і як має контролювати рішення громад – експертна дискусія

WATCH IN ENGLISH

Урядовий законопроект щодо нагляду за рішеннями органів місцевого самоврядування викликав бурхливе обговорення серед експертів та представників громад. Чому так гостро стоїть питання необхідності здійснювати нагляд за законністю рішень органів місцевого самоврядування, і хто має його здійснювати? Коли громади, ухвалюючи свої рішення, не будуть ходити по мінному полі? Ці питання обговорювали експерти під час дискусії в Українському кризовому медіа-центрі.

Автори законопроекту переконані, що нагляд за законністю – це питання національної безпеки. Законопроект передбачає можливість зупинити рішення місцевого органу влади через суд, а також заповнює законодавчу прогалину, яка виникла внаслідок прийняття нової редакції закону про прокуратуру, адже на сьогоднішній день немає жодного державного органу, який би здійснював такий контроль. «Прийняття законопроекту дозволить органам державної влади своєчасно реагувати на рішення органів місцевого самоврядування, які встановлюють загрозу територіальної цілісності та конституційного ладу в Україні. Ми маємо гіркий досвід прийнятих рішень органами місцевого самоврядування навесні 2014 року, а також рішень, які на сьогоднішній день спостерігаються органами місцевого самоврядування, які спрямовані на руйнування по суті системи державного управління і можуть призвести до відходу від децентралізації та переходу до федералізації держави, що нам нав’язується сусідами зовні», – вважає Сергій Шаршов, директор Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Місцеве самоврядування підтримує законопроект, однак має і свої пропозиції. Концепція реформи передбачала зміну природи місцевих державних адміністрацій на префектури і надання їм суто контрольних функцій. Однак цього поки що не сталося.

«Ідея створення системи префектів гарна, але її не існує. Наразі ні Конституція, ні концепція не дає нам іншого суб’єкта контролю з боку держави, як місцева державна адміністрація. Зараз виглядає так, що місцеві державні адміністрації, які за 119 статтею Конституції наглядають за законністю, діють без меж і процедур. Тому спроба створити рамки, скоріш за все, в плюс, а не в мінус. Найбільше ОТГ дошкуляють РДА, тому важливо, що після цього закону, вони дійсно втратять можливість втручатися у діяльність реформованих громад», – зазначив Ігор Абрам’юк, директор з питань розвитку Асоціації об’єднаних територіальних громад.

«Ми пропонуємо запровадити окрему норму, яка б убезпечила громади під час об’єднання від певних конфліктів з районною радою. Це стосується передачі майна села, селища і міста районного значення, які виступають з ініціативою утворення ОТГ, вони по тексту законопроекту контролювались би на предмет відповідності і законності з боку РДА», – розповів Олександр Слобожан, виконавчий директор Асоціації міст України. При цьому акцентувалось, що конституційні зміни важливі, адже саме вони поставлять фінальну крапку у плані завершення реформи.

Людям, які будуть здійснювати контроль, потрібна фахова підготовка. На це потрібні видатки. «Не вистачає кадрів, фахових спеціалістів, які розуміють суть реформи. Треба дійсно вводити ті органи префектури, де будуть працювати фахівці, які дійсно розуміють суть проведення реформ, які будуть правильно доводити їх до людей, контролювати виконання тих рішень, які є в державному масштабі органами місцевого самоврядування», – додав Микола Фурсенко, голова Асоціації сільських і селищних рад.

Об’єднані громади, як ніхто інший, мають бути зацікавлені у нагляді, але чітко регламентованому і правильному нагляді. Нагляд за законністю рішень органів місцевого самоврядування має стати не предметом тиску, а захистом для громад. Якщо контроль буде дружнім, він буде допомагати їм уникати помилок на цьому шляху. «Цей законопроект – це те, про що ви мріяли давно, але боялися собі зізнатися. Переважній більшості потрібно бути впевненими у тому, що вони прийняли законне рішення, і цей закон прямо каже: пройшов місяць – ваше рішення законне, тому що тільки місяць виділяється на те, щоб РДА виконала свій обов’язок, і вони в дуже жорстких лещатах. Контроль за процедурами об’єднання передбачений законом про добровільне об’єднання за ОДА. Тобто, за будь-яким рішенням, за будь-якою процедурою, які вказані у цьому законі, РДА не буде мати ніякої можливості навіть подзвонити до голови сільської чи селищної міської ради у випадку затвердження законопроекту, про який я кажу. Друга позиція. Створилася ОТГ. Хто його контролює? ОДА. Третя позиція. За умови, що ви не порушили закон, ви взагалі не будете знати, що вас контролюють», – переконаний Юрій Ганущак, експерт з питань реформування місцевого самоврядування.

Однак у громад є свої застереження. «Децентралізація – це, перш за все, надання повноважень, які ми виконуємо, але і надання самостійності у прийнятті рішень. І ми, перш за все, повинні бути підконтрольні своїй громаді. І я б сказала, що на даному етапі тут не актуальне питання контролю, а актуальне питання правової допомоги, бо скільки таких моментів було, що нема до кого звернутися, щоб хтось підказав, як прийняти рішення. Якщо будуть такі органи, буде і менше помилок, і не треба буде таких контролюючих органів», – переконана Валентина Карпенко, голова Парафіївської об’єднаної громади Чернігівської області.

«Якщо децентралізація – це є «все для людей», послуги наближені до людей, то і мешканці повинні нас контролювати. Уже у квітні 2016 року ми сесією сільської ради затвердили положення про громадські консультації. Консультації – це коли ти консультуєшся із мешканцями, коли ти ідеш на роботу і перепитуєш, що потрібно, або просто зупиняєшся на дорозі і спілкуєшся, якщо виникають питання», – додала Ірина Грищенко, заступник голови Білозірської об’єднаної територіальної громади Черкаської області.

Питання нагляду за законністю рішень органів місцевого самоврядування потребує консолідованої позиції, у цьому зійшлися всі учасники дискусії. І прихильники і опоненти вважають, що нагляд потрібний. Аргументи прозвучали. Важливо, щоб ініціатори законопроекту врахували ці аргументи. Найважливіше зберегти децентралізовану країну, для цього необхідно вчасно врегулювати питання контролю, як питання національної безпеки.