Названі перші переможці тревел-гранту ім. Богдана Сольчаника

WATCH IN ENGLISH

Двоє молодих науковців з  юридичної сфери та сфери міжнародних відносин – перші переможці тревел-гранту ім. Богдана Сольчаника. Фіналістка Дарина Дворніченко уже представила свою доповідь на конференції у Оксфорді. Ще одна фіналістка, Оксана Когут, відвідає конференцію у Оксфорді у грудні цього року. «Заявок було менше ніж хотілося б. Тому на сьогодні одне з наших стратегічних завдань – поширити дедалі ширше інформацію про наш тревел-грант.   Виявилось, що переважна кількість заявок була з юридичних і гуманітарних сфер. Але ми хочемо достукатись до науковців, до математиків, до інформатиків, тому ми продовжуємо освітню кампанію про те, чому потрібно брати участь у міжнародних наукових конференціях», – розповіла Мирослава Хартмонд, представниця коледжу Сент Едмунд Холл в Оксфорді, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Заявки відтепер будуть приймати на постійній основі. «Ми продовжуємо наш грант, але ми трошки змінили правила: ми не будемо робити дедлайни, а будемо просто збирати кошти, і щоб люди подавались on a rolling basis – тобто, коли людина знайде собі конференцію, вона подається до нас, і ми будемо вирішувати, чи зможемо її підтримати чи ні», – розповіла Аліна Свідерська, президент Кембриджської спільноти випускників України.

Надалі для учасників планують проводити спеціальні тренінги з написання есе англійською мовою, та поширювати більше інформації про наявні конференції. «Окрім просто подачі на грант, ми будемо дуже вдячні, якщо ви писатимете нам на сторінку Кембриджської спільноти в Україні свої рекомендації та побажання. Ми, відповідно, за природою таких звернень будемо робити тренінги, більше рекомендацій писати у себе на сторінці у Фейсбуці. Ми дуже просимо також вашої допомоги,  щоб ця ініціатива дійсно була на загальне благо, а не односторонньою ініціативою», – підкреслила Катерина Бусол, віце-президент Кембриджської спільноти України.

Додатковою перепоною під час інформаційної кампанії стало небажання українських університетів долучитись до поширення інформації про грант серед своїх студентів.  «Ми зіштовхнулись з дивною проблемою поширення інформації. Не всі виші України хотіли поширювати елементарну інформацію. Ми не очікували такої перепони. Тепер ми будемо більше діяти саме через студентський актив і сподіваємося, що так інформація про грант дійде до більшої кількості осіб», – розповіла пані Бусол.

 Головна мета тревел-гранту ім. Богдана Сольчаника – об’єднати зусилля молодих, проактивних українських науковців для формування позитивного візерунку України у професійних колах за кордоном. «Для мене – це можливість проводити культурну дипломатію, наукову дипломатію, стати агентом змін у науковій спільноті в Україні. Перш за все, це можливість довести, що в Україні є таки молоді науковці, які працюють не тільки у сфері дослідження подій після Майдану і подій навколо Майдану», – зазначила Дарина Дворніченко, фіналістка тревел-гранту ім. Богдана Сольчаника.

«Це проект, який має велике майбутнє. Мені здається, що та справа, якою ми займаємось повинна бути не лише високопрофесійною: завжди критично ставитись до себе, вдосконалювати свій рівень і працювати над своїми роботами. Потрібно розуміти мету того, що ми робимо: це повинно сприяти новим методам і підходам до наукової роботи», – додала Оксана Когут, фіналістка тревел-гранту ім. Богдана Сольчаника.