І невеликими коштами можна багато чого зробити, – голова Вишнівецької громади Тернопільської області

Наприкінці грудня 2016 року чотири ради, до складу яких входить дев’ять населених пунктів, вирішили, що настав час брати відповідальність за розвиток своїх територій. Так у Тернопільській області утворилася Вишнівецька селищна об’єднана громада. Зараз тут проживає близько 9000 мешканців. На виборах 85% людей віддали свій голос за місцевого бізнесмена, який до цього часу ніколи не був чиновником, проте мав досвід управління.

Як за неповних два роки змінилася Вишнівецька об’єднана громада, у проекті УКМЦ- DOBRE “Речники громад” розповів голова громади Володимир Кравець.

За словами Володимира Кравця, у 2016 році головами сіл, що увійшли до складу громади, були молоді перспективні люди, які розуміли переваги об’єднання. Саме вони розповідали населенню про важливість реформи та працювали з депутатами, аби ті підтримали рішення. Володимир Кравець каже, що вирішив балотуватися на посаду голови, аби показати, що навіть за невеликі гроші громада може змінюватися.

“Я розумів, що немає дороги, тротуару, освіти, медицини. І нічого не змінюється 27 років. Я вирішив показати, як багато можна відремонтувати невеликими коштами, але чесно працюючи і маючи хорошу команду. Мені не цікаво сидіти в кабінетах, а краще їздити по школах, садочках, бачити, що треба зробити в першу чергу”.

Володимир Кравець говорить, що відразу після об’єднання громада почала думати не про майбутній розвиток, а про те, що треба відремонтувати. У селищі Вишнівці на той час на більшості вулиць навіть не було твердого покриття – усі дороги змивало першим же дощем. Оскільки ОТГ утворилася наприкінці року, то бюджет затвердили фактично у тому вигляді, яким його готувала попередня команда.

Освіта

Уже з весни 2017 року у Вишнівецькій об’єднаній громаді почали ремонтувати дороги. Також 2,5 мільйони гривень спрямували на перекриття трьох шкіл:

“За 2,5 мільйонів гривень замінили дах у трьох школах громади. Хоча у попередні роки в Старих Вишнівцях тільки спортзал площею 300 квадратних метрів перекрили за 800 тисяч гривень. Якщо немає корупції, якщо технічно підійти до справи, то можна невеликими коштами багато чого зробити”.

Того ж, 2017 року, у громаді створили відділ освіти і всі навчальні заклади перейшли у підпорядкування ОТГ. За словами Володимира Кравця, у їхній громаді не закрили жодної школи, бо чотири школи і три дитячі садочки повністю укомплектовані та заповнені дітьми. Фінанування на них вистачає, каже Володимир Кравець. Один із садочків відкрили не так давно у селі Бодаки.

Усіх директорів шкіл перевели на контрактну роботу, а для того, щоб отримати посаду потрібно пройти конкурс. Така організація роботи дозволяє мати додаткові важелі контролю керівників навчальних закладів.

Аби не тільки створювати умови, а і гарантувати якість освіти, для представників громади організовують навчальні поїздки. Наприклад, тиждень тому відбулася робоча поїздка в Естонію за тематикою освіти.

Хто скільки платить податків?

У Вишнівецькій громаді намагаються розвивати місцевий бізнес. Земельні ділянки виставляються на відкритий аукціон, аби питання отримання землі не мали і натяку на корупційні дії.

“У бюджеті на наступний рік ми плануємо хоча б невелику суму коштів на розвиток малого бізнесу. Наприклад, для тих, хто хоче відкрити свою справу –  на початку компенсовувати їм податки, щоб вони могли рухатися і розвиватися”.

За словами Володимира Кравця, у громаді проводять зустрічі з підприємцями, щоб стимулювати їх сплачувати податки і офіційно працевлаштовувати людей. Голова громади додає, що вже після першої зустрічі надходження в бюджет почали збільшуватися.

“Підприємці побачили, що їхні кошти використовуються чесно і за призначенням на покращення інфраструктури, оновлення шкіл для їхніх дітей. Вони бачать, які у школах та садочках ремонти, як розбудовуються села. Тому починають сплачувати краще”.

У Вишнівецькій ОТГ, як і у багатьох інших громадах, не знали, хто скільки платить податків. Голова громади, у якого з часів бізнесу залишилися звичка все контролювати, поговорив про це з фінансистами і вони знайшли рішення. Громада купила дві комп’ютерні програми, завдяки яким процеси надходження податків можна побачити у будь-який момент.

У громаді працюють і над залученням донорських коштів. Для цього створили посаду проектного менеджера. Зокрема, Вишнівецька ОТГ є партнером програми USAID DOBRE.

Володимир Кравець говорить, що труднощі у залученні програм технічної допомоги виникають через вимогу співфінансування, а бюджет громади не завжди дозволяє реалізувати у співпраці масштабний проект.

“Якщо ви показуєте роботу, донор бачить, що ці кошти витрачаються на мудрі, потрібні проекти, а не щоб просто “витягнути” кошти, то із залученням фінансів проблем не буде. Буде питання в іншому жоден донор не дає грошей просто так. Повинно бути співфінансування 30 чи 50%. І у бюджеті мають бути на це гроші. Тому ми працюємо над наповненням бюджету, і все ж більше розраховуємо на свої сили”.

Також голова громади говорить, що у їхній громаді немає корупції.

“Якщо керівник громади не очолює корупцію, то підлеглі не будуть нею займатися. А якщо будуть, то їхній час при владі буде дуже коротеньким. У нас землевпорядник мав проблеми з правоохоронними органами, ще декілька працівників ми всіх їх позвільняли. Зараз у селищній раді корупції немає. Також були проблеми із директорами в школах їх також на посадах більше немає”, – каже Володимир Кравець.

“Замало одягати вишиванку і на кожному кроці кричати “Слава Україні”. Треба працювати чесно, сплачувати податки. А податки мають іти на розвиток держави. Адже нічого 27 років не ремонтувалося і все воно зараз старіє, потребує заміни”, – додає голова Вишнівецької об’єднаної громади.