Презентували посібник з питань просторового планування для уповноважених органів містобудування та архітектури об’єднаних територіальних громад

Презентували посібник з питань просторового планування для уповноважених органів містобудування та архітектури об’єднаних територіальних громад (ОТГ). Мета посібника – дати рекомендації щодо раціонального формування простору відповідно до потреб громади, враховуючи існуючі місцеві економічні та соціальні умови, зберігаючи екологічні, культурні та ландшафтні цінності. Окрім того, оформлення документації з просторового планування належним чином є основою для успішного залучення інвестицій на територію ОТГ. «Ми вважаємо, що з цим посібником ми можемо дати громадам практичну допомогу. Відповіді на запитання щодо того, що та як треба робити в плані просторового планування громад, якщо вони хочуть вивести свій план розвитку на новий рівень», – зазначив Маттіас Моргнер, керівник Групи радників з впровадження державної регіональної політики в Україні Програми «U-LEAD з Європою», під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

У посібнику розкривається поняття «просторове планування», як сукупність дій органів місцевого самоврядування та виконавчої влади  щодо визначення територій для розселення, місць застосування праці, відпочинку та оздоровлення, інженерно-транспортної інфраструктури, інших об’єктів шляхом розроблення, затвердження документації з просторового планування та дотримання її рішень. У посібнику також висвітлюється питання розробки та затвердження містобудівної документації у відповідності  до діючого законодавства з посиланнями на конкретні нормативно-правові акти. «В створенні посібника брали участь українські, польські і хорватські фахівці. Ми висвітлили покрокові дії уповноважених органів при виконанні основних повноважень – забезпечення, розроблення і затвердження містобудівної документації; використання документації на користь розвитку громади; участь у формуванні прогнозних і програмних документів», – деталізувала Тетяна Криштоп, радник з просторового планування Групи радників з впровадження державної регіональної політики в Україні Програми «U-LEAD з Європою».

Велика увага в посібнику приділяється участі мешканців громади у розробці документів щодо просторового планування. Максимальна включеність дозволить уникнути конфліктів та використати території максимально ефективно. «Громада і мешканці міст мають бути залучені від самого початку розробки документу щодо просторового планування. Така документація буде більш якісною і успішною, і задовольнить як владу, так і мешканців громади», – підкреслила Любіца Кошелюк, радник з просторового планування Групи радників з впровадження державної регіональної політики в Україні Програми «U-LEADз Європою».

Учасники брифінгу наголосили, що ключовою потребою є те, щоб Верховна рада України ухвалила проект Закону про внесення змін до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», щоб об’єднані територіальні громади отримали можливість планувати всю свою територію і формулювати стратегію розвитку у часі та просторі. «Є два специфічних ресурси – час та простір. Час – єдиний ресурс, який не можна нічим компенсувати, і простір – якщо ви його використали неправильно, всі інші ресурси вам також не допоможуть, бо накладається велике обмеження. Стратегія розвитку в часі має накладатися на розвиток в просторі, тоді ми розуміємо що і де ми хочемо зрештою отримати», – додав Анатолій Ткачук, радник із законодавчого забезпечення нової державної регіональної політики Групи радників з впровадження державної регіональної політики в Україні Програми «U-LEAD з Європою», директор з питань науки та розвитку Інституту громадянського суспільства.