Пацієнти та лікарі вимагають від Верховної Ради призначити Уляну Супрун міністром охорони здоров’я

WATCH IN ENGLISH

Представники пацієнтських організацій та медики вимагають від  Верховної Ради, відповідно до процедури, призначити Уляну Супрун Міністром охорони здоров’я України. Вони також закликають всіх прихильників медичної реформи 11 лютого о 13:00 та 15 лютого о 14:00 зібратися під Окружним адміністративним судом міста Києва, аби підтримати Уляну Супрун та її дії на посаді в.о. міністра охорони здоров’я. «15 лютого відбудеться суд не над Уляною Супрун, і не над Міністерсвом охорони здоров’я, а над 25 мільйонами людей, які отримали надію мати систему охорони здоров’я з людським обличчям», – наголосив Дмитро Шерембей, голова координаційної ради благодійної організації «100% ЖИТТЯ», під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Учасники брифінгу відзначили зуслугу Уляни Супрун у подоланні корупції в сфері медичних закупівель. За даними Рахункової палати, 39% коштів на централізованих закупівлях ліків вдається економити, оскільки за керівницва Уляни Супрун міністерство створило прозорі процедури, які заохочують виробників ліків брати участь у тендерах в умовах конкуренції. Це сприяє зниженню цін на ліки. «Саме під керівництвом Уляни Супрун Міністерству охорони здоров’я вдалося широко розгорнути реформу закупівлі ліків та лікарських засобів, побороти корупцію та корупційні схеми на закупівлях, а також передати закупівлі ліків авторитетним міжнародним організаціям. Це ліки, які неможливо просто піти та купити в аптеці, бо саме держава ними забезпечує», – зазначила  Інна Іваненко, виконавча директорка благодійного фонду «Пацієнти України».

Присутні на брифінгу сімейні лікарі наголосили на таких позитивних здобутках медичної реформи під керівництвом Уляни Супрун, як спрощена система ліцензування та відкриття приватної медичної практики лікарями. «Нова медична реформа розправила крила як мені, так і багатьом лікарям. Ті лікарі, які скористалися новими можливостями – спостерігають зміни та мають можливість для професійного розвитку і не думати як вижити», – додала Віолетта Лійка, сімейний лікар, експерт громадської організації «Платформа Здоров’я».

Завдяки реформі медичні заклади, які уклали договори з Нацслужбою здоров’я, почали отримувати оплати за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». У зв’язку з цим, заробітні плати лікарів первинної ланки зросли у 2-3 рази. «Сьогодні я відчуваю, що ставлення пацієнтів до лікарів змінюється. Мої колеи відчувають себе більш гідними. Для сільського лікаря зарплатня у 12-15 тисяч гривень – це нова омріяна реальність», – розповів Ігор Заставний, сільський сімейний лікарь.

У зв’язку з винесенням ухвали про заборону Уляні Супрун виконувати обов’язки міністра охорони здоров’я 5 лютого, поставка життєво необхідних ліків в регіони заблокована, адже такі накази може підписувати тільки міністр або в.о. міністра.