Рівень довіри суб’єктів пробації до її працівників становить 89% – дослідження

89% суб’єктів пробації довіряє працівникам цього інституту. Такими є дані дослідження, презентованого в прес-центрі Українського кризового медіа-центру. Дослідження було проведено в рамках рамках комунікаційного компоненту проекту «Експертна підтримка врядування та економічного розвитку» (EDGE). «Опитування демонструє позитивну динаміку довіри до пробації. Пробація передбачає індивідуальний підхід, дозволяє визначити ті ризики, які штовхають індивида на вчинення злочину і дає можливість активно працювати з ними для їх мінімізації», – підкреслила Олена Войніч, радник з правових питань Проектного офісу з питань пробації.

Дослідження проводилося в чотирьох містах – Кропивницький, Луцьк, Полтава та Черкаси. Опитали суб’єктів пробації (524 особи), суддів місцевих судів (56 осіб), працівників прокуратури (61 особа), пересічних громадян (400 осіб) та представників організацій, які працюють з суб’єктами пробації (131 особа).

На питання «Чи зверталися ви за допомогою до органів пробації?» позитивну відповідь дали 31% опитаних. У 2017 році цей показник становив 18%. На питання «Чи допомагають працівники пробації вирішувати ваші проблеми?» позитивно відповіли 60% суб’єктів пробації порівняно з 43% у 2017 році. На «відмінно» роботу пробації оцінюють 61% опитаних у порівнянні з 32% у 2017 році.

На питання до суддів «Чи допомагає процесу призначення покарання досудова доповідь органів пробації?» позитивно відповіли 77% опитаних у порівнянні з 67% у 2017 році. У 2019 році близько 81% суддів відповіли, що замовляли досудові доповіді від пробації. У 2017 році цей показник складав 0%. На питання «Чи довіряєте ви інформації про обвинувачуваного, викладеній у доповіді пробації?» позитивно відповіли 93% суддів. 70% суддів вважають таку інформацію корисною.

87% громадян знають про існування інституту пробації. У минулому році цей показник складав 62%. 88% стверджують, що орган пробації необхідний у їхньому місті, на відміну від 48% у минулому році. На питання «Чи варто залишати осіб, які вчинили не тяжкі злочини відбувати покарання у громаді?» 50% відповіли позитивно проти 54% у 2017 році.

Пробація підключається до процесу досудового розгляду і, взаємодіючи з судами і прокуратурою, готує досудові доповіді щодо суб’єктів пробації і допомагає суду прийняти справедливе рішення. Тоді суд може виносити рішення не лише судячи з факту здійснення правопорушення, а з урахуванням обставин, які спонукали людину до його здійснення. «Головною метою інституту пробації є забезпечення безпеки суспільства щодо осіб, які вчиняють кримінальні порушення. Тому для нас важливо говорити про те, яким чином суспільство сприймає таку інституцію», – зауважив Олег Янчук, директор Центру пробації.