Заява коаліції “Червоні лінії” щодо можливого призначення Н. Шуфрича головою комітету з питань свободи слова

Ми, члени коаліції “Червоні лінії”, сформованої представниками громадянського суспільства та громадських організацій, що працюють для захисту суверенітету України та її національних інтересів, спрямовують свої зусилля на протидію російській гібридній агресії та на зміцнення інституційної спроможності нашої держави, продовжуємо слідкувати за рішеннями нового Президента України та новообраного парламенту. Залишаючись політично нейтральними, ми підтримуємо дії, спрямовані на зміцнення української державності та застерігаємо проти кроків, що ведуть до її послаблення.

Одним з таких кроків є призначення представника партії “Опозиційна платформа – За життя” (ОПЗЖ) Н.Шуфрича головою комітету Верховної Ради України з питань свободи слова, що відбулось за результатами засідання підготовчої групи щодо роботи парламенту.

В. Медведчук як один  лідерів цієї політичної сили систематично просуває російські інтереси в Україні на її шкоду. Одним з найвпливовіших інструментів реалізації такої деструктивної діяльності, що несе системні ризики для України в боротьбі з державою-агресором, є фактично підконтрольні Медведчуку медіа-активи. Як свідчить цілий ряд досліджень, проведених багатьма учасниками коаліції “Червоні лінії”, телевізійні канали NewsOne, “112 Україна” та ZIK, власником яких є один з близьких партнерів Медведчука Т.Козак, на постійній основі відтворюють меседжі російської пропаганди, спрямовані на розпалювання ворожнечі, дискредитацію Революції Гідності та повернення України в зону політичного, економічного та соціального впливу Російської Федерації на противагу демократизації та європейській інтеграції.

Ми висловлюємо рішучий протест проти такого призначення, вважаючи, що воно несе суттєву загрозу національній безпеці та значно послабить українські позиції в протидії російській гібридній агресії, одним з ключових методів якої є дестабілізація внутрішньої ситуації в Україні шляхом проведення масованих інформаційних операцій, для посилення яких використовуються зокрема, пов’язані з Медведчуком медіа-активи.

Діяльність представника ОПЗЖ на посаді голови комітету з питань свободи слова може призвести до утисків такої свободи, переслідування журналістів, громадських активістів та організацій, що виступають проти посилення російського впливу в Україні та не підтримують порушення журналістських стандартів і етики, маніпуляції і мову ворожнечі, скеровані на таке посилення. Результатом подібного призначення може також стати надання незаконних преференцій пов’язаним з цією політичною силою ЗМІ.

Ми закликаємо до негайного перегляду відповідного рішення та недопущення представників ОПЗЖ до керівництва комітетом, інституційна спроможність якого може бути використана цією політичною силою для просування інтересів країни-агресора, що є неприйнятним в умовах війни.

 

Український кризовий медіа-центр
Наталія Кононенко, NOKs fishes
StopFake
Відкритий Університет Майдану (ОКМ)
Інтерньюз-Україна