Проведення аудиту міжнародних закупівель ліків є «корупційним реваншем» – активісти

Проведення аудиту міжнародних закупівель ліків за зверненням Петра Багрія є «корупційним реваншем» у сфері охорони здоров’я. Про це заявили активісти під час брифінгу в прес-центрі Українського кризового медіа-центру. Вони закликали президента звернути увагу на спроби корупціонерів повернутися до системи охорони здоров’я і не допустити знищення здобутків медичної реформи. «Ми бачимо ризики повернення корупції або людей, які курували корупцію у сфері охорони здоров’я довгий проміжок часу. […]  Сьогодні у призначеннях у системі охорони здоров’я немає нових фігурантів. Всі вони старі. Люди Богатирьової, які зараз заходять в міністерство, хочуть зруйнувати те, що побудувала Уляна Супрун, знищити всі здобутки реформи, окупувати закупівлі, повернути стару систему поборів, окупувати фармацевтичний ринок», – наголосив Дмитро Шерембей, голова координаційної ради БФ «100% життя».

Учасники брифінгу нагадали, що за рік до того як закупівлю ліків стали здійснювати міжнародні організації, тендер на закупівлю препаратів для онкохворих виграло 6 компаній, 4 з яких пов’язані з Петром Багрієм. Голова профільного комітету Верховної Ради України, Михайло Радуцький, розглянув звернення Багрія щодо проведення аудиту закупівель ліків, які відбувалися після того, як головні бенефіціари корупційних схем втратили доступ до незаконного збагачення. «Коли голова профільного парламентського комітету реагує на звернення одного з, на мою думку, нечесних та корумпованих фармгравців і хоче зробити аудит закупівель під час яких у цього гравця відібрали корупційну «кормушку» – це не вкладається в голові. Якщо Радуцький не знає хто такий Багрій – він є некомпетентним. Але він прекрасно знає хто такий Багрій», – підкреслив Віталій Шабунін, голова правління ГО «Центр протидії корупції».

«Ціни, за якими продавав ліки Багрій, який пропонує зробити аудит закупівель, вдвічі або втричі дорожчі ніж ті, за якими закуповують міжнародні організації. По деяким позиціям ця різниця в ціні сягає 17 разів. Тобто міжнародні організації закуповують ліки в 17 разів дешевше», – зауважила Інна Іваненко, виконавчий директор БФ «Пацієнти України».