49 українських та 25 іноземних евакуйованих з Уханю громадян прибудуть в Україну 20 лютого

18 лютого з міста Ухань літаком буде евакуйовано 49 українських громадян та до 25 іноземних громадян. Вони прибудуть в Україну 20 лютого. Рейс будуть супроводжувати медики, які будуть здійснювати нагляд за евакуйованими особами також після повернення. По прибуттю пасажири літака будуть поміщені в обсервацію щонайменше на 14 днів. В разі погіршення стану здоров’я евакуйованих осіб в обсервації та підтвердження симптомів, які можуть бути спричинені захворюванням на коронавірус, їх буде переведено в інфекційний стаціонар, де буде надаватись відповідна медична допомога та проводитися діагностика.

«Я хотів би наголосити, що евакуйовуватися будуть абсолютно здорові люди. На борт не буде допущено людей з симптомами гострої респіраторної хвороби. Це загальносвітова практика евакуації з карантинних зон. Перед допущенням пасажирів на літак, проводиться медичний огляд китайськими фахівцями та командою медиків Міністерства охорони здоров’я. Простір в літаку зонований таким чином, щоб можна було ізолювати тих, у кого будуть проявлятися симптоми», – підкреслив Віктор Ляшко, заступник Міністра охорони здоров’я України.

Евакуйовані особи будуть знаходитися не в медичних закладах, а в обсерваторах, які наразі облаштовуються належним чином. «Це будуть два заклади, детальну інформацію про які наразі я не можу розголошувати. Один основний і один резервний на випадок, якщо щось станеться під час евакуації», – додав  Віктор Ляшко.

На круїзному лайнері біля берегів Японії, на якому перебуває 25 українців, у двох в свій час було діагностовано хворобу. Вони перебувають в лікарні біля міста Йокогама під наглядом японських лікарів. Стан їхнього здоров’я – задовільний.

Станом на 17 лютого 2020 року у світі зареєстровано понад 71 710 осіб, хворих на гостре респіраторне захворювання, спричинене новим типом  коронавірусу. Протягом останніх 4 днів прослідковується тенденція до скорочення кількості випадків захворювання. В період з 1 січня по сьогодні зареєстровано 1775 летальних випадків. Дані, що надійшли з Китайської народної республіки свідчать про те, що понад 11 тисяч осіб вже вилікувалося. В Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку зареєстровано не було.