РНБО: Терористи з мінометів обстріляли місто Щастя

WATCH IN ENGLISH

Київ, 27 вересня 2014 року – Терористи продовжують порушувати домовленості про перемир’я та намагаються витіснити українських військових і розширити власні територій, попри зусилля української сторони з реалізації мирних ініціатив. Протягом доби незаконними збройними формуваннями неодноразово здійснювалися обстріли українських блокпостів та позицій в Донецькій та Луганській областях. «У м. Щастя внаслідок мінометних обстрілів терористів пошкоджені будівлі міської лікарні, військової комендатури, житлово-комунальної контори, ПТУ № 50.  Загинула 1 жінка та поранено 16 місцевих жителів, троє з них – у важкому стані», – повідомив під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО полковник Андрій Лисенко.

Не припиняються обстріли позицій Збройних сил України в районі Донецького аеропорту. Наймасивніші обстріли були завдані бойовиками з «Градів» та мінометів по позиціям сил АТО в районі населених пунктів Малоорлівка, Орлово-Іванівка, Рідкодуб, Донецької області та Щастя Луганської області. Періодично бойовиками обстрілюється блокпост ЗС України в районі селища Талаківка під Маріуполем, але снаряди також влучають в житлові будинки самого селища.

Продовжує діяльність робоча група спільного центру з контролю та координації питань щодо припинення вогню до складу якої входять представники української сторони, моніторингова група ОБСЄ та російські військові. Керівник цієї групи – генерал-лейтенант Юрій Думанський. «Російські представники на чолі з заступником головнокомандувача сухопутних військ Росії генерал-лейтенантом Ленцовим Олександром Івановичем знаходяться в Донецьку. До першої ночі там проходила зустріч з представниками незаконних збройних формувань щодо встановлення режиму тиші. Наразі результати цієї зустрічі нам не відомі», – пояснив полковник Лисенко.

На кордоні бойових зіткнень з терористами та обстрілів позицій підрозділів Держприкордонслужби протягом доби не було. Фактів порушення повітряного простору України не виявлено.

Загалом внаслідок обстрілів бандитів за минулу добу загинув один військовослужбовець, восьмеро – поранено.

Фахівцями виїзних ремонтних бригад підприємств «Укроборонпрому» за минулий тиждень було відремонтовано 148 одиниць техніки. Відновлено основні бойові танки та машини на їх базі Т-64 (БВ), БМ «Булат», бойові машини піхоти та десанту БМП-1, БМП-2, броньовані ремонтно-евакуаційні машини. Відремонтовано 24 бронетранспортери БТР-70,-80 а також новітні БТР-3,-4 для Нацгвардії України. Доведено до належного технічного  стану 13 артилерійських систем та допоміжних машин, а також 29 одиниць автомобільної техніки.

Голова Європарламенту Мартін Шульц направив російському посольству в Брюсселі ноту протесту у зв’язку з відмовою євродепутату Ребеці Хармс у в’їзді на територію РФ, для спостереження за процесом над українською льотчицею Надією Савченко.

Офіційний представник МЗС Німеччини Савсан Чеблі заявила, що плани самопроголошеної «ДНР» з проведення виборів у листопаді підірвуть дотримання Мінських домовленостей. Вона також не виключила того, що німецька сторона може взяти участь у можливій зустрічі глав Росії та України щодо врегулювання кризи на Донбасі.