Крим SOS: Ми не маємо права закривати очі на долю сотень тисяч кримчан, для яких нинішні події є трагедією всього життя

Київ, 26 березня 2014 року – Під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа центрі активісти Євромайдан SOS та Крим SOS звернулися до діючої влади з пропозиціями щодо законодавчого забезпечення дотримання прав та свобод громадян України в Криму. Також вони закликали вдосконалити роботу гарячих ліній, які було відкрито минулого тижня урядом для допомоги мешканцям АРК.

Активісти висловили низку зауважень до законопроекту Сергія Соболєва «Про забезпечення прав і свобод громадян на тимчасово окупованій території України», який наразі перебуває на розгляді в Верховній Раді. За словами Олександри Дворецької, кримської активістки та правозахисниці, законопроект жодним чином не відповідає на такі запитання, як переселення громадян, оплата податків фізичними та юридичними особами, зареєстрованими та території Криму, доля людей, які знаходяться в СІЗО або тих, чиї справи знаходяться в процесі розгляду в судах тощо. Натомість, законопроект вводить в Кримінальний кодекс України нову статтю щодо колабораціонізму, у відповідності до якої будь-яка взаємодія з окупаційною державою або її представниками є підставою для притягнення до кримінальної відповідальності. Проте активістка наголошує, що прості кримчани об’єктивно стикатимуться з ситуаціями, в яких вони будуть змушені взаємодіяти з органами місцевого самоврядування, правоохоронними органами тощо, які фактично вже керуються в своїй діяльності законодавством Російської федерації.

Тому активісти закликали не приймати в такому важливому питанні швидких політичних рішень, а доробити законопроект та прийняти закон, який би не був дискримінаційним щодо кримчан.

Костянтин Реуцький, правозахисник, активіст Крим SOS, наголосив: «Ми втратили не територію, перш за все, ми втратили людей. Зараз в Криму залишається декілька сотень тисяч людей, для яких те, що сталося, є, безумовно, трагедією всього життя, яких фактично зламали через коліно, і їхня доля буде складною, щонайменш. Ми не маємо жодного права закривати очі або просто махнути рукою на те, що сталося. Українське  суспільство і українська влада мають пам’ятати про цих людей і робити все, щоб полегшити їхнє існування на окупованій території».

Watch video [icon icon=’Icomoon/icomoon-youtube-2′]