Леонід Поляков: Ми робимо все можливе для того, щоб у разі агресії противника нанести йому неприйнятних втрат та змусити відмовитись від подальших дій

Київ, 29 березня 2014 року – Про активізацію бойової готовності збройних сил Україні, а також хід операції з вводу особового складу з військових частин у Криму повідомив заступник Міністра оборони України Леонід Поляков в Українському кризовому медіа-центрі.

27 березня 204 року збройні сили України розпочали повномасштабні навчання, в яких, зокрема, беруть участь більше 100 одиниць авіації та засобів повітряної оборони. Навчання проходять у співпраці та повній взаємодії з іншими підрозділами сухопутних військ. «Ми робимо все можливе для того, щоб досягти необхідного рівня вишколу, який би дозволив нам в разі агресії противника нанести йому неприйнятних втрат та змусити відмовитись від подальшої агресії в бік України», – повідомив Леонід Поляков, заступник Міністра оборони України.

Також пан Поляков повідомив про активну підтримку країн-союзників, зокрема в реалізації планів щодо виводу українських військових з Криму. «Ми вже вивезли близько 400 людей та готові прийняти ще 500 військовослужбовців та членів їх сімей, – повідомив Міністр. – Нажаль, в полоні досі залишається одна людина – полковник В’ячеслав Дем’яненко. У нас є всі підстави вважати, що до нього застосовуються засоби тиску. Проте ми все ж сподіваємось невдовзі побачити його в нормальному стані». Окрім цього ведуться перемовини щодо передачі озброєння з українських військових частин, захоплених російськими військами в Криму. «В Москві досі немає визначеності з цього питання, – повідомив пан Поляков. – Поки що вони дозволили вивезти озброєння з тих частин, які не перейшли на бік Росії. Але за нашими даними в Криму немає жодної військової частини, де б особовий склад повністю перейшов на їхній бік. Так, близько третини військових повідомили про готовність продовження служити Україні, третина – має намір звільнитися, ще третина – дійсно перейшла на бік Росії. Але нам відомо, що серед військових зараз змінюються настрої: люди почали розуміти, що вони не залишаться служити в Криму, їх хочуть відправити на Схід Росії». Пан Поляков також зазначив, що ті військові, які перейшли на сторону Російської Федерації, будуть відповідати, перш за все, перед своєю совістю, а також перед українським законодавством.

Леонід Поляков також заявив про оцінку в якості провокації факту продовження зосередження та маневрування збройних сил РФ на кордоні з Україною. «Кожен, хто має відношення до військової справи, добре розуміє, що зосередження такого військового потенціалу біля кордону, навіть без оголошення намірів агресії, ще не означає, що не буде самого вторгнення, – повідомив пан Поляков. – Зараз вони вивчають місця свого зосередження, а також те, як наші збройні сили реагують на їхні провокації. Безперервні провокативні дії також мають на меті психологічний тиск. Вони хочуть приспати нашу пильність, але ми тримаємо військових у постійній готовності і будемо це робити стільки скільки потрібно».

Леонід Поляков повідомив про значну підтримку військових громадянами України. Так, за короткий час на спеціально відкритий благодійний рахунок біло надіслано понад 60 млн. грн. Пан Поляков очікує також на фінансову допомогу МВФ. Посилюється співпраця з ООН. «Ми сподіваємось, що з часом матимемо змогу таким же чином віддячити всім країнам-союзникам, які зараз активно допомагають нам, якщо буде така потреба», – повідомив Міністр.

Леонід Поляков – заступник Міністра оборони України, позаштатний консультант Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони (2000-2005, 2008-2014), Перший заступник Міністра оборони України (2005-2008), директор військових програм Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Олександра Разумкова (1999-2005).

Watch video [icon icon=’Icomoon/icomoon-youtube-2′]