РНБО: Напередодні виборів 26 жовтня силові відомства посилюють заходи безпеки

WATCH IN ENGLISH

Київ, 24 жовтня 2014 – “Напередодні позачергових парламентських виборів, які відбудуться у неділю, 26 жовтня, правоохоронні органи, спецслужби, Національна гвардія та Збройні Сили України переводяться на посилений режим несення служби. На звільнених територіях Донбасу сили АТО приділять посилену увагу контртерористичним заходам, а також забезпеченню безпеки на виборчих дільницях під час голосування та підрахунку голосів. Громадяни України зможуть спокійно реалізувати своє право голосу”, – повідомив на прес брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі полковник Лисенко, речник ІАЦ РНБО.

Карта 24

Він процитував Президента України Петра Порошенка, який відзначив, що “Безпеку на виборчих дільницях мають забезпечувати не добровольчі батальйони, які мають інші функції, а зведені загони міліції. У прифронтовій зоні на підмогу їм будуть направлені підрозділи Національної Гвардії і спецпідрозділи Збройних Сил України”. Глава держави надав керівникам силових відомств відповідні доручення.

Речник РНБО звернувся до представників ЗМІ. За оперативними даними, у суботу та неділю очікується вкидання в інформаційний простір величезної кількості неправдивих відомостей, спрямованих на залякування людей та перешкоджання виборам. РНБО просить не поширювати неперевірені дані.

Інформаційно-аналітичний центр РНБО 26 жовтня буде працювати цілодобово. РНБО буде оперативно інформувати про безпекову ситуацію на виборах впродовж дня через брифінги та наші сторінки у соцмережах.  Так само в посиленому режимі будуть працювати прес-служби та інформаційні центри силових відомств.

Коментуючи ситуацію в зоні АТО, полковник повідомив про зменшення кількості та інтенсивності обстрілів позицій сил АТО.

За учорашній день не було зафіксовано жодного обстрілу із застосуванням ракетних систем залпового вогню. Вже сьогодні зранку о 8.25 та 8.30 терористи двічі обстріляли з Градів диспетчерську вежу донецького аеропорту.

За минулу добу загиблих серед наших військових немає, поранено 8 військовослужбовців.

В окремих районах терористи продовжують порушувати режим припинення вогню. Учора українські військові відбили дві спроби штурму наших позицій в районах Березове та Красногорівки Донецької обл. Штурми проводились після артилерійських та мінометних обстрілів.  На півдні терористи двічі застосували важке озброєння неподалік Новоласпи Тельманівського та  Павлополя Новоазовського району.

На півночі зони АТО Зафіксовано 4 факти порушення повітряного простору України та проведення повітряної розвідки за допомогою безпілотників в районах населених пунктів Містки, Старобільськ, Оріхово.

Збройні сили Російської Федерації продовжують ведення повітряної розвідки зі своєї прикордонної території за допомогою вертольотів МІ-8. Розвідувальні польоти наші прикордонники спостерігали в районах ділянок «Гірськ», «Воробʼївка» та «Семенцівка» Чернігівської області. Нагадаємо, що позавчора вертоліт ЗС РФ активно здійснював розвідувальні польоти вздовж українсько-російського кордону навпроти ділянки Сумського загону. До цього польоти фіксувалися в районах Мілове Луганської області.

Українські силовики продовжують нарощувати боєздатність підрозділів. Учора відбулася двостороння робоча зустріч командування Національної гвардії України і представників підприємств оборонного комплексу Канади. Основною метою зустрічі було розширення двостороннього співробітництва в галузі матеріально-технічного забезпечення частин та підрозділів Нацгвардії до рівня стандартів НАТО.

Під час робочого візиту до Одеси, Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна модернізує вітчизняний військовий флот і оснастить його сучасною зброєю. Видатки на ці заходи передбачені в державному оборонному замовленні на 2015 рік.

Також в Одесі президент Порошенко представив нового голову Державної прикордонної служби. Керівником відомства призначено генерал-лейтенанта Віктора Назаренка. Президент поставив завдання новому керівнику ДПСУ забезпечити реалізацію заходів щодо посилення безпеки українських кордонів, а також посилити боротьбу з корупцією у лавах прикордонників. 

Коментуючи ситуацію в населених пунктах зони АТО, полковник Лисенко повідомив, що за добу з району проведення АТО до інших регіонів переселено – 2091 особу, у тому числі 388 дітей і 617 інвалідів та осіб похилого віку. Загалом переселено 382 тис. 255 осіб, у тому числі 116 тис. 870 дітей, 77 тис. 873 інваліда та осіб похилого віку.

За минулу добу піротехнічні підрозділи ДСНС України виявили та знешкодили 263 одиниці боєприпасів, із них: 60 артилерійських снарядів; 24 мінометні міни; 9 бойових гранат та мін; 13 реактивних боєприпасів та 157 інших вибухонебезпечних предметів. Всього перевірено ділянки території загальною площею – 9,2 га. Всього з початку виконання робіт  – з 6 липня 2014 року виявлено та знешкоджено 25105 од. боєприпасів.

Вчора до Дніпропетровська було доставлено гуманітарну допомогу від Уряду Німеччини. До міста прибуло 5 вантажівок і це лише перша партія допомоги для цього регіону. Загалом, Дніпропетровськ отримає 10 вантажівок гуманітарної допомоги від Уряду Німеччини загальною вагою близько 200 тонн.

Раніше така гуманітарна допомога від Уряду Німеччини вже була доправлена до Харкова у складі 16 вантажівок та до Запоріжжя – 8 вантажівок.

На звільнених від терористів територіях, а саме у Допропільському та Красноармійському р-нах повністю відновлено водопостачання.

Речник РНБО прокоментував реакцію міжнародної спільноти на події в Україні. Офіційний представник Державного департаменту США Джен Псакі заявила про те, що у США високо оцінили зусилля українського уряду щодо забезпечення вільних і справедливих виборів 26 жовтня і засудили будь-які спроби сторонніх сил перешкодити демократичному процесу волевиявлення громадян. Вона зауважила, що Сполучені Штати визнають легітимними парламентські вибори, які відбудуться 26 жовтня, а також голосування на місцевих виборах 7 грудня в зоні з особливим статусом на Донбасі. Ніякі інші «виборчі процеси» не визнаватимуться законними.

Сьогодні розпочне роботу зі спостереження за парламентськими виборами в Україні делегація з 14 депутатів Європарламенту. Делегацію очолює європейський депутат від Хорватії Андрей Пленкович. Делегація завершить свою роботу після спільної прес-конференції, яка відбудеться 27 жовтня.