Олег Мусій: Впровадження системи обов’язкового медичного страхування в Україні є передчасним

Київ, 31 березня 2014 року – Олег Мусій, Міністр охорони здоров’я України, виступаючи на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі, наголосив на трьох основних складових створення нової системи охорони здоров’я в країні.

«Перша складова – це демонополізація управління галуззю шляхом участі в ньому професіоналів охорони здоров’я (лікарів, медсестер, фармацевтичних працівників). Вони повинні отримати відповідні владні повноваження від МОЗ та здійснювати таке управління через органи лікарського самоврядування, тобто професійні корпоративні організації. Вони будуть займатися веденням реєстру лікарів, видачею дозволів на здійснення лікарської діяльності, проведенням атестації лікарських кадрів, призначенням головних позаштатних спеціалістів, впровадженням Етичного кодексу лікаря України і контролем за його дотриманням. Таким чином буде дотримано балансу в управлінні галуззю між державою і професіоналами охорони здоров’я», – підкреслив Олег Мусій.

«Друга складова – це запровадження загальнообов’язкового медичного страхування: воно повинно бути під контролем держави і фінансуватися через відповідний державний фонд під контролем МОЗ. Однак в нинішній час глибокої економічної кризи і кризи системи оподаткування його введення є передчасним, бо це додаткове 7%-ве навантаження на фонд зарплат, тобто додаткові 50 млрд грн щороку. Сьогодні ця сума становить весь бюджет України на охорону здоров’я. Тому максимум до кінця року буде прийнято закони про медичне страхування та про надання закладам охорони здоров’я статусу некомерційних неприбуткових підприємств, а перехідний період до його імплементації в повному обсязі триватиме 2-3 роки», – зазначив Міністр.

«Третя складова – це зміна системи підготовки медичних кадрів: ми маємо перейти на Болонську систему додипломного навчання в медичних університетах і післядипломної підготовки спеціалістів, яка буде в компетенції професійних лікарських організацій», – додав Олег Мусій.

Окрім того, Міністр охорони здоров’я проінформував про перемовини зі Світовим Банком щодо виділення 450 тис. доларів США на проведення аудиту Міністерства провідною міжнародною аудиторською компанією.

Олег Мусій – український лікар, громадський діяч, організатор медичної служби на Євромайдані; міністр охорони здоров’я України в Кабінеті Міністрів Арсенія Яценюка від 27 лютого 2014 року.