Генерал Маломуж: Україні потрібен новий формат переговорів з Росію

WATCH IN ENGLISH

Київ, 17 листопада 2014 р. Теперішній формат переговорів з приводу врегулювання кризи в Україні та відновлення її територіальної цілісності, що увінчався підписанням Мінського протоколу, зазнав невдачі. Натомість цей план цілком задовольняє російського президента Володимира Путіна, оскільки не передбачає чіткої дорожньої карти для припинення війни на сході України. Про це заявив колишній голова Служби зовнішньої розвідки України, генерал армії України Микола Маломуж.

«Ми маємо отримати чітке уявлення про те, що відбувається» – вважає пан Маломуж. Путін перекидає російські війська та проросійських бойовиків на Донбас для захоплення восьми стратегічних об’єктів, зокрема Донецького аеропорту та портового міста Маріуполя, які зараз перебувають під контролем української влади. Генерал вважає, що бойовики звернулися до Путіна з проханням надати більшу допомогу, оскільки після перемир’я, укладеного на початку вересня, вони так і не змогли захопити ці об’єкти. Останні «гуманітарні конвої» з Росії привезли не лише продукти харчування та одяг, а й військове спорядження та зброю. За інформацією пана Маломужа, з 5 вересня бойовики понад 3 тисячі разів порушили режим припинення вогню. «На деяких ділянках терористи просунулися вперед на 20, 30 та навіть 70 кілометрів від лінії розмежування станом на 5 вересня» – розповів генерал.

Микола Маломуж вважає, що більша частина вини за крах мінського перемир’я лежить на західних партнерах України. «Це було великою помилкою не лише нашого [українського] керівництва, а й прорахунком лідерів Заходу» – заявив він. Мінський формат для переговорів – це фактично план Путіна щодо України, який дозволить самопроголошеним республікам на сході України встановити повний контроль на Донецькою і Луганською областями, а можливо й більше.  План Заходу для недопущення ескалації конфлікту та відновлення територіальної цілісності України зводиться до присутності ОБСЄ та двох безпілотників.

В такій ситуації генерал армії виступає за перехід до нового формату переговорів, бажано за участю країн «великої сімки» чи «двадцятки». Росія примушує Україну погодитися з новим статус-кво, як у Абхазії, Придністров’ї та інших зонах заморожених конфліктів. Новий формат переговорів по Україні обов’язково має домогтися того, щоб спостерігачі «моніторили кожен метр [українсько-російського] кордону та вимагали виведення іноземних найманців з української території» – вважає пан Маломуж. Путін поважає силу, і лише під сильним тиском аргументів він погодиться, що новий переговорний формат з українського питання – в його ж інтересах.