Керівник СБУ: У Харкові затримано диверсантів які пройшли підготовку в Росії

WATCH IN ENGLISH

Київ, 18 листопада 2014 р. – Служба безпеки України затримала у Харківській області кількох диверсантів, які прийшли підготовку в Росії. Про це заявив Голова Служби безпеки України Валентин Наливайченко під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. Вони планували здійснити терористичні акти, використовуючи міни та вибухівку російського виробництва. Також СБУ затримала 16 офіцерів колишнього спецпідрозділу міліції «Беркут», які підозрюються у злочинах проти Майдану.

Україна зіткнулася з двома першочерговими проблемами, що загрожують безпеці та територіальній цілісності країни – вважає пан Наливайченко. Перша проблема – це російська військова агресія та підривна діяльність, друга – це корупція. Останні спроби Росії здійснити диверсії у контрольованих українською владою східних областях – це головне вістря атаки проти України. 15 і 16 листопада СБУ затримала 10 осіб, які були членами російської розвідувальної групи. Українські спецслужби також конфіскували зброю, міни та інші вибухові речовини. Дещо з вилученого, зокрема протипіхотні міни, заборонено до використання українським та міжнародним правом.

«Абсолютно точно відомо, що їх інструктували російські спецслужби» – заявив Валентин Наливайченко. Диверсанти, частина з яких є громадянами України, були завербовані та пройшли підготовку у ФСБ. Наливайченко продемонстрував відеозапис допиту однієї з підозрюваних, яка на камеру розповіла про свої зв’язки з російськими спецслужбами. За версією СБУ, диверсанти планували організувати вибух на заводі імені Малишева у Харкові під час візиту делегації з Нідерландів.

Голова СБУ вважає, що затримання диверсантів відбулося завдяки співпраці між українськими силовими структурами. «Три спецслужби тісно взаємодіяли між собою, і змогли попередити терористичний акт» – заявив керівник Служби безпеки. СБУ разом з колегами продовжить затримувати диверсантів та колишніх високопоставлених офіцерів українських правоохоронних відомств, які підозрюються у скоєнні тяжких злочинів. Служба безпеки створила спеціальну базу даних, яка допоможе встановити осіб, що підозрюються у сприянні сепаратизму в Україні, і продовжить затримувати тих, хто діє всупереч державним інтересам за вказівками іноземної держави – завершив Наливайченко.