РНБО: Українці фіксують чергову ротацію російських військ

WATCH IN ENGLISH

Київ, 25 листопада 2014 року – Ситуація в районах проведення антитерористичної операції залишається напруженою. Всупереч домовленостям про припинення вогню бойовики продовжують обстрілювати позиції сил АТО. Протягом доби терористи та російські війська обстрілювали позиції українських військ в основному на  Дебальцевському, Донецькому та Луганському напрямках. «Порівняно з попередніми днями, кількість обстрілів дещо зменшилася. Певною мірою це пов’язано з успішними діями наших артилеристів, які завдають суттєвих втрат противнику, що намагається атакувати українських військових та населені пункти. Противник здійснює ротацію живої сили. Зокрема, з одного боку, зафіксоване часткове виведення російських підрозділів. У той же час, за оперативними даними, минулої доби через пункт пропуску «Ізварине» у напрямку Луганська зафіксовано рух п’яти колон техніки загальною численністю близько 80 одиниць. Причому левова частка цієї техніки – це автомобілі та автобуси з особовим складом та боєприпасами», – повідомив під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО полковник Андрій Лисенко.

На Донецькому напрямку вчора бойовики тричі обстріляли з “Градів” і мінометів позиції українських військовослужбовців поблизу сіл Піски та Тоненьке. На цьому ж напрямку терористи з артилерії, мінометів та стрілецької зброї багаторазово обстрілювали позиції сил АТО поблизу населених пунктів Красногорівка, Славне, Березове, Авдіївка, Веселе та Майорське. «Донецький аеропорт залишається під контролем українських військових. Наші військовослужбовці відбили усі спроби ворога атакувати цей об’єкт. Терористи активно застосовують тактику послідовних обстрілів, коли спочатку обстрілюють позиції наших військ, а потім одразу ж переносять вогонь на житлові квартали. Зокрема, у Донецьку під обстріл терористів потрапила маршрутне таксі. Загинуло 2 людей, за попередніми даними ще 8 отримали поранення. Під час цього обстрілу постраждала школа та кілька прилеглих будинків», – додав речник РНБО.

У районі Докучаєвська Донецької області зафіксовано перебування до 500 бойовиків, 15 танків, 20 броньованих машин, 6 установок РСЗВ БМ-21 «Град» та 5 артилерійських установок. Сили АТО готові до адекватних дій у разі активізації ворога на цій ділянці.

На Дебальцевському напрямку в передмісті Єнакієве терористи з реактивних установок «Град» та мінометів обстріляли опорні пункти та блокпости сил АТО поблизу селищ Ольховатка та Оленівка. З гранатометів та стрілецької зброї обстріляні позиції біля села Нікішине. Українські військові завдають ударів у відповідь, знищуючи вогневі точки противника.

Залишається складною ситуація на Луганському напрямку. Тут бойовики з “Градів” та мінометів завдали обстрілу по опорних пунктах та блокпостах сил АТО поблизу сіл Верхня Вільхова та Нижньотепле.  З артилерії мінометів та гранатометів обстріляні наші позиції поблизу Щастя, селища Станиця Луганська та села Макарове. Продовжуються обстріли бойовиків в районі Бахмутівської траси, тут терористи з артилерії та мінометів  тричі обстріляли позиції сил АТО поблизу сіл Кримське, Трьохізбенка, Кряківка. «На Маріупольському напрямку терористи дещо активізувалися, порівняно з останніми днями. Поблизу населених пунктів Новотроїцьке, Миколаївка, Чермалик, та Павлопіль, бойовиками обстріляні наші позиції з артилерії та мінометів. Ситуація у місті Маріуполі спокійна, служби працюють у штатному режимі. За минулу добу загинув 1 військовослужбовець, 5 отримали поранення», – зазначив полковник Лисенко.

Продовжується ведення повітряної розвідки незаконними збройними формуваннями з використанням безпілотників. Загалом зафіксовано політ 5 безпілотників поблизу селища Рибінське та над акваторією порту Маріуполя.

На тимчасово окупованих територіях Донбасу посилюється спротив місцевих мешканців, який все більше набуває організованого характеру. У Донецьку учора відбувся черговий виступ, організований так званим об’єднаним жіночим батальоном спротиву. «Місцеві жінки обурені існуючою ситуацією із продуктами харчування та відсутністю будь-яких соціальних гарантій від терористичної влади, а також появою фальшивих грошей від керівництва «ДНР», які не приймає жоден магазин. Активістки протестного руху поставили так званому «прем’єру ДНР» ультиматум – протягом 2-х місяців забратися геть з міста. Нагадаємо, що аналогічні протести місцевих мешканців, про які ми вже говорили, відбулися протягом останніх днів  в Амвросіївці, Торезі і Єнакієвому Донецької області та у Антрациті, Свердловську, Червонопартизанську та Ровеньках Луганської області», – повідомив речник РНБО.

В окупованих населених пунктах Фащівка, Чорнухіне та Красний Луч, де російські військові прямо посеред житлових кварталів розташували позиції для обстрілу установками «Град» сил АТО, місцеві мешканці вийшли з підручними засобами, вимагаючи від росіян покинути їх міста та вивести з них усю бойову техніку.

За вчорашню добу бойовики продовжили обстріли контрольованої українською владою території Луганської області з різних видів зброї. Постраждали населені пункти Трьохізбенка (тут серйозно пошкоджені кілька будиків), Кримське, Макарово, Щастя. Найбільш інтенсивних обстрілів зазнала Станиця Луганська, яку протягом доби обстрілювали з важкої артилерії та стрілецької зброї. На вулиці Радянській у селищі прямими попаданнями снарядів зруйновані два житлові будинки, які відновленню не підлягають. Одна людина поранена й доставлена у військовий госпіталь у місті Щастя.

Учора був звільнений з полону один з «кіборгів» – український військовий, який героїчно захищав українські позиції на території Донецького аеропорту. Чоловік провів у полоні бойовиків понад 3 місяці.

Парламентська асамблея НАТО в резолюції про підтримку суверенітету і демократії України заявила про те, що втручання Росії є головною причиною того, що на південному сході України триває збройний конфлікт і гуманітарна криза. «Пряме та приховане втручання Росії, включаючи перекидання військ в уніформі без розпізнавальних знаків на територію України є головною причиною продовження збройного конфлікту і гуманітарної кризи на півдні і сході України», – йдеться в заяві. Асамблея також найсуворіше засудила нелегальну окупацію та анексію Криму Росією, вторгнення на українську суверенну територію і порушення Росією міжнародних законів.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг закликав Росію відкликати свої сили зі східної України, поважати Мінські домовленості та припинити розпалювати конфлікт шляхом підтримки сепаратистів та вплинути на них для дотримання режиму припинення вогню.

Керівник Парламентської асамблеї ОБСЄ Ілкка Канерва заявив, що Росія має вивести війська та озброєння з території України та від її кордонів, а також припинити підтримувати проросійських представників.

Глава місії США при ОБСЄ Даніель Байєр надав Постійній раді ОБСЄ докази порушення російською стороною її зобов’язань та домовленостей щодо врегулювання ситуації на сході України. «Корінь проблеми в східній Україні залишається незмінним: грубе порушення Росією суверенітету України та її територіальної цілісності, а також невиконання мінських домовленостей», – сказав Даніель Байєр.