Французькі активісти обговорили вплив російської пропаганди у Франції

WATCH IN ENGLISH

Київ, 12 грудня, 2014 р. – Французькі активісти зібралися в Українському кризовому медіа-центрі, аби обговорити вплив проросійської пропаганди у Франції. За словами демократичних активістів, у Франції існує сильне проросійське пропагандистське лобі та активно діють радикальні політичні рухи. Про це розповіли декілька французьких активістів – філософ та історики.

Історія французького проросійського лобі має своє коріння в праворадикальній ідеології та ліворадикальних французьких політичних партіях та організаціях. Ліві радикали історично підтримували Росію через рефлексивний антиамериканізм, водночас ультраправі симпатизують Москві через її антиглобалізм та європеїзацію. Французька комуністична партія – це проросійська ліворадикальна партія, а Національний Фронт поширює російську пропаганду в праворадикальному крилі. Праві та ліві радикали помітно впливають на громадську думку, в тому числі на сприйняття кризи в Україні суспільством, що вигідно Росії. Ці групи виступають за те, щоб французький уряд обов’язково передав військові кораблі типу «Містраль» Росії, а не відкладав угоду на невизначений термін через нинішній конфлікт в Україні.

Досить вдалими були публікації антиукраїнських і проросійських статей у французьких журналах та медіа-ресурсах. Багато статей назвали Євромайдан фашистським переворотом, організованим Сполученими Штатами. Французькі активісти вважають, що незнання населенням власної історії частково пояснює успіх російського лобі в цій країні. В радянські часи французи були особливо сприйнятливими до радянського таврування їх ворогів у якості «фашистів». Багато французів вважають, що пропаганда, яка була спрямована проти ворогів СРСР, зокрема демократичних протестувальників у Празі в 1968 році, а отже «фашистів». Нині ж чимало людей вірять пропаганді, яка називає український уряд «фашистською хунтою».

Активісти розповіли, що проєвропейські французи борються проти впливу російського лобі. Один з активістів, Мішель Єлчанінов, головний редактор видання “Philosophie Magazine”, опублікував статтю, яка розкриває основу ідеології Володимира Путіна. «Путін відкрито рекламує «російський світ», що протистоїть Заходу та його цінностям», каже Єлчанінов. Загальна обережність щодо впливу Сполучених Штатів у Франції, робить путінізм популярним, як мінімум, серед багатьох маргіналів у Франції. Сучасна сила консервативних соціальних цінностей та антиєвропейського почуття також збільшує підтримку праворадикального Національниого Фронту, який відкрито є пропутінським. «Треба разом протистояти цій пропаганді та ідеології» – заявив пан Єлчанінов.