РНБО: Бойовики регулярно порушують режим «тиші»

WATCH IN ENGLISH

Київ, 17 грудня 2014 року – Ситуація в зоні АТО залишається незмінною – бойовики регулярно порушують режим тиші. «Втрат з боку українських військових немає, 1 нашого бійця було поранено. Найбільш напружена ситуація наразі  зафіксована на Донецькому, Дебальцевскому та Луганському напрямках. За оперативною інформацією, серед терористів та їхнього керівництва поширюються чутки про «зраду» з боку високих російських «кураторів». Через незадовільне забезпечення зафіксовані випадки збройних сутичок між місцевими бойовиками та російськими найманцями, оскільки гуманітарна допомога з РФ розподіляється тільки серед російських найманців та не потрапляє до місцевих бойовиків. Як ми вже повідомляли, мирні мешканці тимчасово окупованих бойовиками територій не отримують цю «гуманітарку» взагалі», – повідомив речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО полковник Андрій Лисенко під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.   

17-12_eng

Внаслідок бойових дій у Донецькій області знеструмлено 21 населений пункт. На території Луганської області залишаються пошкодженими 4 газопроводи високого тиску. Ремонтні бригади не можуть провести відновлення через постійну загрозу обстрілів з боку терористів.

РНБО володіє інформацією, що з 15 січня 2015 року на окупованій території Луганської області терористи планують відключення українських операторів мобільного зв’язку, і встановлення покриття одного з потужних російських мобільних операторів.

Україна зможе отримати зброю оборонного характеру, а на Росію будуть накладені нові санкції. Це стане можливим відповідно до «Акту на підтримку України», який Барак Обама підпише найближчим часом. Про це заявив речник Білого дому Джошуа Ернест.

Швейцарія ввела новий пакет санкцій проти терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР». У списку – 5 незаконних збройних формувань та 25 осіб з політичного керівництва бойовиків.

Попри дружні відносини з Росією, Чорногорія введе нові санкції проти Кремля – про це заявив прем’єр-міністр країни Міло Дуканович.

До кінця тижня у Мінську має відбутися чергова зустріч Тристоронньої контактної групи – про це під час телефонної розмови домовилися президенти України, Франції та Росії та канцлер Німеччини. Сторони будуть  надалі продовжувати переговори у нормандському форматі.

Країни «Вишеградської четвірки» (Польща, Словаччина, Угорщина, Чехія) підтверджують невизнання нелегальної анексії Криму Росією, вітають створення реформаторської коаліції у Верховній Раді, та заявляють, що готові надати допомогу у підготовці та реалізації реформ в Україні. Серед ключових пріоритетів – зміцнення енергетичної безпеки країн «четвірки» та України, що, зокрема, передбачає реверсне постачання газу. Країни «Вишеградської четвірки» у взаємодії з головуванням Латвії в ЄС активно сприятимуть запровадженню безвізового режиму Україна-ЄС на Ризькому саміті «Східного партнерства», що відбудеться у травні.

Міністерство закордонних справ України висловлює протест Російській Федерації у зв’язку з викраденням та незаконним утриманням політичного в’язня,  народного депутата України Надії Савченко, яка оголосила голодування на знак протесту проти її незаконного утримання в Росії. Російська Федерація продовжує демонструвати зневагу до міжнародно-правових норм у сфері захисту прав людини. Україна також вимагає від Російської Федерації звільнити усіх інших політичних в’язнів – громадян України.