Девід Кремер: Заходу немає сенсу вести переговори з Росiєю без введення санкцiй 3-го рівня

Київ, 10 квітня 2014 року – Девід Кремер, президент міжнародної неурядової організації Freedom House, очікує жорстких санкцій проти РФ з боку ЄС і США: «Зараз Росiя бiльш нiж будь-коли iнтегрована в свiтову економiку, а значить, найбiльш вразлива. Ми розумiємо, що санкцiї не перетворять Росiю на демократичну державу, але необхiдно змусити  Кремль переглянути свою стратегію», – заявив Кремер на прес-брифiнгу в Українському кризовому медiа-центрi, проведеному за пiдтримки Благодiйного Фонду «Вiдкрий Украiну» Арсенiя Яценюка в рамках 7-го «Київського безпекового форуму».

«Менi дуже шкода,  що  Україні  довелося зiткнутися зi страшними людськими жертвами, перш нiж Захiд прийняв рiшення ввести санкцiї проти РФ. I я сподіваюсь, що ми не будемо чекати наступного кровопролиття, ми повиннi цьому протидiяти, а не реагувати”, – сказав Кремер.

Президент провідної міжнародної правозахисної організації вважає, що «дії Росії в Криму – найбільш волаюче порушення прав людини з часів Холодної війни». Він завірив, що привід для введення російських військ на українську територію був цілком сфабрикований, а роль ультра правих сил в Україні значно перебільшена: «Російська пропаганда прагне всьому надати фашистське забарвлення. Я ж можу з упевненістю заявити, що ніякої загрози для російськомовного населення в Криму чи будь-де не було… Підтримка радикальних правих сил в Україні критично мала, натомість рівень толерантності в суспільстві дуже високий».

Кремер зауважив, що питання федералізації – ніщо інше, як спроба РФ зірвати президентські вибори в Україні, які заплановані на 25 травня: «Ні для кого не секрет, що Росію не хвилюють благополуччя і інтереси України. Всі її дії спрямовані на послаблення позицій України, з тим щоб знизити зацікавленість ЄС, і це дало б карт-бланш Путіну. Ідея федералізації, яку пропонує Путін, слугує саме цим цілям і дестабілізує поточну ситуацію в країні».