Павло Клімкін: Лідери “нормандської четвірки” проведуть переговори щодо дотримання режиму припинення вогню

WATCH IN ENGLISH

Київ, 15 лютого 2015 року – Сьогодні лідери України, Росії, Німеччини та Франції проведуть переговори щодо дотримання умов Мінських домовленостей, насамперед забезпечення режиму припинення вогню. Про це заявив Міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. “Президент Петро Порошенко вже провів низку розмов із Президентом США Бараком Обамою та канцлером Німеччини Ангелою Меркель”, – сказав пан Клімкін.

Павло Клімкін сказав, що саме комплексне виконання Мінських домовленостей має стати головним пріоритетом для всіх сторін, що підписали документ. “Так, насамперед мирний план передбачає тривале перемир’я, вивід важкої військової техніки протягом наступних двох тижнів, а також звільнення заручників за принципом “всіх на всіх” та забезпечення доступу жителів Донецької і Луганської областей гуманітарною допомогою. Ці теми стануть головними на засіданні Ради Безпеки ООН, яке планується на сьогодні”, – сказав міністр.

Також Павло Клімкін зазначив, що цього разу Росія не зможе уникнути відповідальності за недотримання мирного плану. “Президент Росії Володимир Путін був одним із підписантів у Мінську. Таким чином Росія несе політичну відповідальність за свої дії та дії проросійських бойовиків. Уся міжнародна цивілізована спільнота готова зробити рішучі кроки, щоб продовжити тиск на тих хто не дотримується мирного плану”, – сказав пан Клімкін.

Міністр закордонних справ розповів, що ватажки проросійських найманців забороняють представникам ОБСЄ здійснювати моніторинг виконання перемир’я. За словами Клімкіна, міжнародні спостерігачі не можуть дістатись Дебальцевого, що суперечить духу Мінських домовленостей.

Павло Клімкін також нагадав, що у разі недотримання режиму припинення вогню, Президент Петро Порошенко може оголосити воєнний стан. “Зараз ситуація на сході України значно поліпшилась. Ми маємо докласти всіх зусиль, щоб організувати довготривале перемир’я”, – завершив міністр.