Віктор Шокін: Усі винні по справах Євромайдану понесуть відповідальність

WATCH IN ENGLISH

Київ, 16 лютого 2015 року – Справи Героїв Небесної Сотні мають найбільший пріоритет для Генеральної Прокуратури України. За кілька днів буде озвучено інформацію за результатами розслідування щодо виконавців та організаторів, які мають понести кримінальну відповідальність за свої злочини. Про це заявив Генеральний прокурор України Віктор Шокін під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. “Ці справи знаходяться під моїм особистим контролем. Незабаром ви почуєте набагато більше про лютневі події Революції Гідності”, – сказав пан Шокін.

Генеральний прокурор розповів про низку кадрових змін у своєму відомстві. Зокрема, було звільнено заступника Генпрокурора Святослава Лаганяка, що займався розслідуванням злочинів під час Євромайдану та прокурора Донецької області Миколу Фронтовського, який потрапляв під процес люстрації. Водночас Віктор Шокін призначив Віталія Каська та Давіда Сакварелідзе своїми заступниками, які відповідатимуть за питання з євроінтеграції, насамперед за збереження санкцій Європейського Союзу проти українських чиновників часів правління Віктора Януковича.

Також Віктор Шокін анонсував створення нового підрозділу в Генпрокуратурі, що відповідатиме за роботу з народними депутатами у приміщенні Верховної Ради України. “Це дозволить налагодити ефективну співпрацю з нашими законодавцями”, – сказав Шокін.

Пан Шокін зазначив, що Генеральна прокуратура притягатиме до відповідальності будь-кого за прояви сепаратизму, незважаючи на статус особи. Так, 14 лютого було заарештовано колишнього лідера Партії регіонів Олександра Єфремова за підозрою у зловживанні службовим становищем та службовому підробленні. Наразі розслідується причетність Єфремова на предмет фінансування сепаратизму. Судове засідання по цій справі заплановане на 16 лютого.

Також Генпрокуратура передала до суду кримінальне провадження стосовно колишнього голови КМДА Олександра Попова. Відповідаючи на запитання преси щодо кримінальної справи на колишнього заступника Генерального прокурора Рената Кузьміна, пан Шокін відповів: “Провадження є, але деталі будуть пізніше”.

Окрім політичних злочинів, Генеральна прокуратура вивчає державні підприємства на предмет корупційних схем. Зокрема, триває розслідування щодо розтрати бюджетних коштів на державному авіаційному підприємстві “Антонов”. За словами Генерального прокурора, колишній керівник АНТК ім. Антонова Дмитро Ківа поки не проходить по справі як підозрюваний.

Віктор Шокін наголосив, що він також особисто доведе до кінця справу вбивства журналіста Георгія Гонгадзе. “Я особисто працював над цією справою з 2008 року. Саме тоді ми знайшли трьох виконавців та був заарештований Олексій Пукач. Я впевнений, що нова команда назве не тільки всіх виконавців, але й замовників цього вбивства”, – запевнив Генеральний прокурор.