США можуть надати Україні захисну летальну зброю – заступник Державного секретаря

WATCH IN ENGLISH

Київ, 6 березня 2015 року – США розцінюють можливість надати Україні захисну летальну зброю, проте остаточного рішення ще не прийнято. Протягом 11 місяців конфлікту, Україна отримала від Сполученних Штатів військову допомогу на суму $120 млн. Про це заявив заступник Державного секретаря США Ентоні Блінкен під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. “Лише Росія та її найманці вважають, що можливо досягти військової перемоги. Ми об’єднуємо військову допомогу, посиленний дипломатиний тиск і запровадження нових санкції, щоб покласти край конфлікту та відновити територіальну цілісність України,” – наголосив Ентоні Блінкен.

Представник Держдепу підкреслив, що саме проросійські бойовики не виконують умов Мінських домовленостей, які спрямовані на мирне врегулювання конфлікту. Так, має бути встановлено тривале перемир’я та розпочате відведення важкого озброєння під наглядом спостерігачів місії ОБСЄ. Україна зі свого боку дотримується мирного плану, й вже розпочала третій етап відведення важкої техніки.

“В демократичних країнах лише громадяни мають право визначати майбутнє своєї країни,” – наголосив Блінкен. Представник Держдепу нагадав, що США, Велика Британія і Росія підписали Будапештський меморандум як гарантію безпеки територіальної цілісності України в обмін на ядерне роззброєння. “Зміна кордонів воєнним шляхом, а також порушення міжнародних домовленостей, створює жахливий прецедент для всього світу” – сказав Блінкен. Порушення міжнародних гарантій може підірвати переговори щодо припинення ядерної програми Ірану.

Ентоні Блінкен сказав, що Росія продовжить нести відповідальність доки триває конфлікт на сході України, а Крим залишається незаконно анексованим. “Російська економіка вже знаходиться у рецесії під тиском економічних санкцій. Загальна сума відтіку капіталу з Росії за останній рік складає $150 млрд, а кредитний рейтинг знижений до “сміттєвого” рівня” – зазначив Блінкен.

Заступник Держсекратаря США позитивно висловився щодо реформаторських ініціатив української влади, які вже були зроблені. Зокрема, це робота зі створення Антикорупційного бюро, зміцнення Генеральної прокуратури, а також реформи направлені на збільшення прозорості у банківському та енергетичному секторах, і системі державних закупівель.