Андрій Лисенко: Проросійські бойовики використали важке озброєння проти сил АТО

WATCH IN ENGLISH

Київ, 20 березня 2015 року – Загони проросійських бойовиків грубо порушили мирні угоди, зокрема, українські військовослужбовці вперше за місяць потрапили під вогонь ракетної системи “Град”. Про це заявив речник антитерориcтичної операції полковник Андрій Лисенко під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.  Він також повідомив, що противник 4 рази обстріляв позиції сил АТО з танків поблизу с. Сокільники Луганської області. Після опівночі, бойовики ще 5 разів порушили режим припинення вогню. Водночас Російська Федерація продовжує постачати озброєння та набої через тимчасово неконтрольовані ділянки російсько-українського кордону.

Протягом останніх 24 годин загиблих серед українських військовослужбовців внаслідок бойових дій немає, троє – було поранено.

Андрій Лисенко наголосив, що українська армія зразково виконує положення Мінських домовленостей щодо відведення зброї. Так, міжнародні спостерігачі з моніторингової місії ОБСЄ підтвердили цей факт після відвіданних майданчиків, де зберігається важке озброєння ЗСУ. Водночас бойовики так званих “ДНР” та “ЛНР” не надали жодної інформації про місця збереження своєї зброї.

В районі Станиці Луганської між українськими військовими та бойовиками відбулося бойове зіткнення. Позиції сил АТО були обстріляні з зенітної установки та мінометів. За повідомленням керівника Луганської області Геннадія Москаля, у селищи внаслідок бойових дій повністю зруйновано міст через річку Сіверський Донець.

За минулу добу сили АТО зафіксували 5 прольотів безпілотників бойовиків поблизу Маріуполя.

За словами полковника Лисенка, бандформування на Сході України проводять посиленні навчання з залученням російських інструкторів. Також противник налагоджує системи зв’язку зі своїми передовими позиціями. “Бойовики отримали 50 безвідкатних гармат Б-11 з Росії для посилення своїх угрупувань”, – додав речник АТО.

Водночас українські спецслужби затримали мешканку Рубіжного, яка працювала на проросійську банду «Восток-13» і збирала інформацію про дислокацію сил АТО у Попаснянському районі Луганської області. Ще одного бойовика співробітники СБУ затримали на одному з блокпостів в Луганській області. У зловмисника було вилучено гранату РГД-5 та набої до пістолета Макарова. Також в селі Хлібне Харківської області правоохоронці вилучили 3 гвинтівки, мисливську рушницю, 9 гранат, 29 детонаторів, 19 сигнальних ракет, та 174 патрони до різної зброї під час обшуку приватного будинку.