Андрій Лисенко: Бойовики знову погрожують спостерігачам ОБСЄ

WATCH IN ENGLISH

Київ, 8 квітня 2015 року – Бойовики так званої “ДНР” зупинили машину членів місії ОБСЄ на блокпості поблизу Широкиного. У звіті місії зазначено, що бойовики “відкрили попереджувальний вогонь з важкого кулемета та напівавтоматичної зброї у напрямі одного зі спостерігачів, який вийшов з машини для проведення переговорів”. Про це повідомив під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі речник АТО полковник Андрій Лисенко. “Нагадаємо, що будь-яка загроза життю членів місії ОБСЄ та обмеження їхньої свободи пересування є кричущим порушенням міжнародного права та Мінських домовленостей”, – зауважив полковник Лисенко.

08-04

За словами речника АТО, незважаючи на неухильне дотримання Україною Мінських домовленостей, зокрема відведення важкого озброєння сил АТО від лінії розмежування, супротивник не припиняє збройних провокацій. “Вчора було зафіксовано п’ять обстрілів наших позицій зі 120-мм мінометів, три випадки застосування ствольної артилерії, не менше 5 епізодів застосування бронетехніки, а саме – БМП і танків, з боку проросійських бандформувань. Точками з найінтенсивнішими зіткненнями були Широкине і Чермалик на Маріупольському напрямку, села Опитне, Авдіївка, Майорськ, Луганське на Донецькому напрямку та села поблизу Бахмутської траси – Новотошківське та Сокільники – на Луганському напрямку”, – пояснив Андрій Лисенко.

Протягом минулої добі зафіксовано польоти 2 ворожих БПЛА у районі Красної Талівки на Луганщині, а також поблизу Мирного на півдні Донеччини.

За минулу добу внаслідок бойових дій двоє українських військовослужбовців загинули, четверо були поранені.

За словами полковника Лисенка, Росія продовжує постачання озброєння бойовикам. Зафіксували рух колони з 10 танків, які прямували за маршрутом КПП «Ізварине» – Луганськ. Також до Дебальцевого продовжує прибувати військова техніка, особовий склад, вагони з боєприпасами та цистерни з пальним. У той же час, бойовики продовжують демонтувати та вивозити до Росії обладнання підприємств з окупованої території. «У першу чергу йдеться про Луганський завод прокатних валків і Зуївський енергомеханічний завод, що неподалік Харцизька, які забезпечували роботою тисячі фахівців”, – наголосив речник АТО.

По всій території України тривають антитерористичні заходи. Зокрема, у Харкові СБУ затримала громадянку РФ на прізвисько “Тереза”, яка входила до незаконного збройного формування “Міністерство державної безпеки ДНР”. Жінка підозрюється в організації ряду вибухів у місті, у тому числі підриву стели з Державним прапором України на проспекті Правди 7 квітня.

 Андрій Лисенко зауважив, що на звільнену частину сходу України продовжує прибувати гуманітарна допомога. Через контрольний пост «Новоайдар» до Станиці Луганської прослідували 2 вантажних автомобілі з гуманітарним вантажем, які перевозили 5 тонн засобів гігієни від Міжнародного комітету Червоного Хреста для місцевих мешканців.