Данило Лубківський: Україна має твердий намір дотриматися Женевських домовленостей

Київ, 29 травня 2014 року – Данило Лубківський, заступник Міністра закордонних справ України, під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі заявив про те, що жодні причини не можуть виправдати нещодавнє захоплення інспекторів ОБСЄ. Коментуючи ситуацію, пан Лубківський зауважив, що російські сепаратисти не мають наміру виконувати умови Женевського договору. «У них немає реального політичного плану і вони просто виконують накази російської влади», – коментує пан Лубківський.

Заступник Міністра додав, що Україна має твердий намір дотриматися своєї частини домовленостей Женевського договору, а спостерігачі ОБСЄ підтримують кроки українського уряду щодо виконання умов Женевської декларації. Уряд підготував чіткий план звільнення інспекторів ОБСЄ. Він обіцяє амністію тим, хто здасть зброю, звільнить незаконно захопленні адмінбудівлі і тим, хто не скоїв тяжких злочинів. Діалог між Сходом і Заходом України вже знаходиться на шляху до підписання меморандуму між всіма політичними силами.

«Керуючись європейськими цінностями, українці боролися за власну гідність і проти кримінальної економіки. Сьогодні настав час нашим європейським партнерам брати з нас приклад. Я тільки повернувся з Вашингтону та Нью-Йорку, де у мене відбулися дуже ефективні зустрічі з Держдепартаментом США, ООН, з лідерами Єврейських організацій та «мозковими центрами» країни. Україну почули, і вона бореться не одна», – коментує пан Лубківський.

Данило Лубківський заявив, що під час зустрічі з американською владою обговорювався кризовий план і амбіційні плани для стратегічного партнерства. США та ЄС розширили перелік компаній і персон, проти яких введено санкції. «Цей крок повинен забезпечити додатковий тиск з метою зупинити російську агресію. Продовжується глобальний діалог з Єврейськими організаціями, щоб виключити будь-які маніфестації щодо антисемітизму, ксенофобії та нетолерантності».

Зі слів пана Лубківського, безпека всієї Європи знаходиться під загрозою, яке йде від Москви, адже вона цинічно порушує принципи Віденського документу щодо заходів зміцнення довіри та безпеки. Керуючись 3 розділом Віденського документу, Україна запросила РФ на консультації щодо питання маневрів Південного та Західного оборонного командування. Росія відмовилась від консультацій, помилково пояснюючи це тим, що 3 розділ не може бути застосовано до ситуації на Східному кордоні. Україна закликає Росію відкрити та прискорити діалог, використовуючи Європейські заходи зміцнення безпеки.

«Ми робимо все можливе для мирного вирішення ситуації та повернення до переговорів. Але якщо Росія перейде кордон і розпочне військове протистояння, Україна відповість таким самим чином», – коментує пан Лубківський.

Photo: dyvys.in

Watch video [icon icon=’Icomoon/icomoon-youtube-2′]

Download audio