ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ»: Ми закликаємо уряд передбачити бюджетне фінансування лікування ВІЛ-інфікованих

Київ, 30 квітня 2014 року – Володимир Жовтяк, голова Координаційної ради ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ», на брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі закликав уряд виділити кошти на антиретровірусне лікування людей з ВІЛ, а фармацевтичні компанії – знизити ціну на медикаменти до рівня минулого року: «Україна вперше за роки незалежності досягла зниження рівня епідемії ВІЛ-інфекції, та зниження смертності від СНІДу на 10%. Через нинішню інфляцію на рівні 40%, а також ПДВ на медикаменти, що становить 7%, ми можемо втратити ті результати, до яких йшли понад 10 років».

За словами пана Жовтяка, 25 тисяч ВІЛ-позитивних пацієнтів можуть втратити життя, заразивши переш тим ще сотні тисяч людей, якщо держава не зможе забезпечити їх необхідними медикаментами. «Ціна життя однієї людини – $147 – саме стільки грошей необхідно на антиретровірусне лікування одного ВІЛ-інфікованого», – наголосив він.

Олена Єщенко, тимчасово виконуюча обов’язки голови Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань, додала: «Попередня програма державного фінансування покривала 45% потреб, тому ми тісно співпрацювали з міжнародними організаціями. Проте лише донорським фінансуванням ми не зможемо забезпечити усіх ВІЛ-інфікованих пацієнтів, які живуть вірою в те, що їхня хвороба – це не вирок і в нашій державі їм здатні надати допомогу та шанс на життя».

Photo: dyvys.in

Watch video [icon icon=’Icomoon/icomoon-youtube-2′]

Download audio