Дмитро Тимчук: «Для проведення виборів на Сході України буде використаний світовий досвід роботи в гарячих точках»

Київ, 15 травня 2014 року – про те, яким чином провести вибори на території Східної України, успіхи та «проколи» силових дій української армії, а також про інформаційний супровід АТО говорив Дмитро Тимчук, керівник Центру військово-політичних досліджень, координатор групи «Інформаційний опір» в Українському кризовому медіа -центрі.

За словами Дмитра Тимчука, за останню добу в східних областях нарешті спостерігаються активні дії силовиків з блокування бойовиків. Тактика цих операцій наступна: локалізувати терористичні групи в місцях їх дислокації, запобігти пересуванню в інші області та поетапно ліквідувати їх повністю. «Операція силовиків набуває характеру бойових дій, – говорить пан Тимчук. – У них задіяні кілька силових груп: ВВ, батальйон Нацгвардії, спецназ, підрозділ Альфа та ін.».

Головною проблемою АТО експерт і раніше, називає широкомасштабну участь місцевих жителів у силових акціях терористів. Експерт пояснює це активною проросійською пропагандою на Сході України, низьким рівнем життя в регіоні і високої криміногенною ситуацією. «Багато людей роблять це не тільки за гроші, а й з ідейних міркувань, – стверджує пан Тимчук. – Люди отримують доступ до зброї, яка масово завозиться з Росії, їх участь стимулюється фінансово. На жаль, для багатьох жителів абсолютно прийнятно за гроші брати участь в таких акціях. Проте українська влада йде на зустріч та обіцяє амністію тим, хто поки не вчинив правопорушень». Дмитро вважає, якщо в ході АТО українські військові почнуть знищувати всіх підряд, не тільки бойовиків – найманців, а й місцевих жителів , залучених в конфлікт, це перейде у формат громадянської війни. На його думку, Росія саме так і вчинила б, вона вже продемонструвала дані методи на Кавказі. Україна також пам’ятає про Захід, який уважно стежить за діями Києва.

Дмитро Тимчук підтримує ідею про необхідність діалогу з Сходом, однак застерігає від невірного трактування його учасників: «Необхідно чітко розділяти мирне населення і терористів. З останніми діалогу бути не повинно». Єдиною проблемою в здійсненні даного діалогу він бачить у відсутності реальних лідерів Східних областей. Пан Тимчук запропонував також провести місцеві вибори, в ході яких жителі Донбасу повинні самі визначити, з ким надалі можна буде вести діалог. Досвід проведення виборів на територіях, де фактично ведуться бойові дії, експерт пропонує перейняти у таких країн, як Афганістан або Ірак. Він уточнив, що експертна група вже вивчає їх досвід, ведеться опрацювання технічних можливостей для проведення виборів 25 травня. «Я не можу стверджувати, що вибори можна провести по всій території Донбасу, – зазначив Тимчук. – Але хочу нагадати, що терористами захоплені адмінбудівлі тільки в дев’яти містах даного регіону. Тому мова не йде про повне «випаданні» з виборного процесу двох східних областей України».

Експерт також виступив з пропозицією ввести акредитацію всіх представників ЗМІ – українських і зарубіжних, зокрема, російських, для забезпечення правильного інформаційного супроводу ходу АТО на Сході України. Усі журналісти повинні подати заяву в штаб АТО і отримати відповідний супровід, яке гарантуватиме їх безпеку.

Ще однією проблемою АТО експерт називає «моральну деградацію» армії і силових відомств України. Також Дмитро відзначив низький рівень взаємодії між силовиками: «Просто це ніколи не відпрацьовувалося, не було ніяких навчань, тренувань. Ось і виходить, що досвід взаємодії оплачується кров’ю. Але на щастя, потроху ця ситуація виправляється. Останні події обнадіюють».

Серед позитивних сигналів про хід проведення АТО, Дмитро Тимчук також зазначив вироблену ротацію в штабі АТО. Зокрема, за його словами, в команду прийшли професійні люди, які мають досвід управління бойовими діями в Іраку.

У коментарі на питання про ультиматум самопроголошених лідерів ДНР в сторону української армії, Дмитро відповів наступне: «Наша команда не бачить конкретної сили у бойовиків, про яку вони заявляють з екрану ТБ. У них також немає скоординованості дій. Не існує ніякої підпільної армії, з якою потрібно було б воювати. Їх єдине «зброя» – організація терористичних актів, саме цьому треба протистояти».

Дмитро Тимчук, керівник Центру військово-політичних досліджень, координатор групи «Інформаційний опір».

Download audio

Watch video [icon icon=’Icomoon/icomoon-youtube-2′]