Національне опитування: Українці виступають проти Росії і хочуть приєднатися до ЄС

Київ, 30 квітня 2014 року. Переважна більшість українців не підтримують вторгнення Росії в Україну і вважають, що Україна має залишатися об’єднаною унітарною державою із тісними зв’язками з ЄС. Про це свідчать результати нещодавнього опитування, проведеного в Україні компанією Baltic Surveys/The Gallup Organization [що досліджує ринок та громадську думку – УКМЦ] від імені Міжнародного республіканського інституту (МРІ). Незважаючи на заяви Росії про зворотнє, майже дві третини російськомовних громадян та східних українців не хочуть «протекторату» Росії. Більше половини російськомовних громадян схвалюють тимчасовий уряд. Згідно з опитуванням МРІ, існує велика різниця між справжньою думкою українців та тим, як вона представлена російською пропагандою.

Переважна більшість респондентів, 85% населення країни, й надалі виступають проти того, щоб Москва відсилала військові загони для «захисту» російськомовного населення в Україні. Близько 92% українськомовних громадян відповіли, що вони проти рішення Росії щодо відправлення військових загонів до України. Більше того, переважна більшість респондентів на сході України – 69%, і 68% російськомовних громадян виступають проти російської інтервенції. Лише 7% східних українців відповіли «безперечно так» стосовно потреби захистити російськомовних та етнічних росіян, водночас 73% не думають, що російська армія має їх захищати.

Щодо питання національної єдності, дві третини українців вважає, що Україна повинна залишатися об’єднаною унітарною державою. Населення на сході Україні має дещо інші погляди, ніж інша частина країни: 35% хочуть жити у федеративній країні, а 40% підтримують унітарну Україну.

Цікаво, що в той час, коли 54% всіх українців мають бажання приєднатися до ЄС, лише 27% східних українців хочуть тісніших відносин з ЄС. Однак, 57% всіх українців та 29% східних українців виступають проти приєднання України до Митного союзу з Росією. Це демонструє в цілому проєвропейську спрямованість українських громадян.

Незважаючи на той факт, що українці залишаються досить критичними по відношенню до політиків, більш, ніж половина (52%) схвалюють роботу тимчасового Кабінету Міністрів України, 53% мають позитивне відношення до Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Порівняно з європейським державами така підтримка є відносно високою. Згідно із звітом Єврокомісії, відсоток європейців, які як правило не довіряють національним урядам становить близько 72%. Цікаво, що не більше 15% населення південно-європейських країн, включаючи Португалію, Іспанію, Грецію та Італію, підтримують національні уряди.

Аргументи, які використовує Кремль для виправдання вторгнення в Україну, не відображають реальну громадську думку в Україні, продемонстровано про що свідчить українське опитування, опубліковане МРІ. Дані збиралися по всій території України в період з 23 по 12 квітня 2014 року за допомогою опитувань віч-на-віч вдома у респондентів. Вибірка складалася з 1200 постійних жителів України віком від 18 років і старше, які мають право голосувати.