Наталя Соколенко: Новообраний Президент України повинен взяти під особистий контроль безпеку та розслідування нападів на журналістів

Київ, 06 червня 2014 року – Протягом останніх півроку журналісти заплатили дуже високу ціну за право громадян на інформацію. За даними руху «Стоп Цензурі!», двох журналістів вбито, майже 300 поранено, близько 40 – побували в заручниках, десятки стали біженцями через тиск, напади і погрози, при чому майже 200 нападів було скоєно саме колишніми чи, можливо, навіть нинішніми працівниками державних силових структур. «Ми закликаємо новообраного Президента України взяти під особистий контроль питання безпеки журналістів, а також розслідування та покарання нападників», – заявила активістка руху Наталя Соколенко під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Журналісти підготували звернення від руху «Стоп Цензурі!» до Президента України та Верховної Ради України з конкретними пропозиціями та вимогами, виконання яких гарантуватиме свободу слова та розвиток інформаційної галузі в Україні. Серед них зокрема: підзвітність Президента України, суспільне мовлення, роздержавлення ЗМІ, прозорість медіа власності, ліквідація Національної комісії з питань захисту суспільної моралі, незалежна та компетентна Національна рада з питань телебачення і радіомовлення.

«Українське суспільство не допустить, щоб Президент, його команда та сім’я були відокремлені від нього, тому ми вважаємо, що Президент України повинен зустрічатися з журналістами щонайменше раз на квартал у форматі «до останнього запитання», подібно до практики Ангели Меркель у Німеччині», – сказала представниця руху «Стоп Цензурі!» Оксана Романюк.

Активісти привітали прийняття закону, що регулює суспільне мовлення, водночас наголосили на важливості політичної волі, аби країна таки розвивала незалежні від політичного тиску джерела інформації. «Нарешті, потрібно реформувати державну й комунальну пресу, яка фінансується з державного та місцевих бюджетів і є пережитком радянського минулого, і забезпечити законодавчо ефективні механізми прозорості медіа власності, подолавши корупцію та монополізацію на ринку реклами», – додала пані Соколенко.

«Сьогодні ми зіштовхнулися з викликами, яких не переживали за ці понад 20 років. Журналісти несуть величезну відповідальність, і недотримання стандартів може мати серйозні наслідки у короткостроковій та довгостроковій перспективах. Важливо діяти у правому полі навіть у питаннях побудови взаємовідносин з журналістами держав, з якими ми переживаємо конфлікт», – відкоментувала інцидент Олега Ляшка з російським журналістом Аксінья Куріна.

Журналісти також закликають Президента оновити склад Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, до складу якої мають увійти компетентні і незалежні представники громадськості для забезпечення незалежності та професійності Нацради. «Стоп Цензурі!» запропонували професійних юристів Тараса Шевченка та Тетяну Котюжинську в якості кандидатів до складу Ради від журналістського середовища. «Ми готові зустрітися з паном Порошенком і закликаємо його підтримати наші ініціативи, щоб гарантувати право суспільства на інформацію та забезпечити право журналістів на безперешкодну роботу», – сказала Наталя Соколенко.

Watch video [icon icon=’Icomoon/icomoon-youtube-2′]

Download audio