Українці зможуть обрати громадську раду при МОЗ через онлайн голосування – ініціатори

WATCH IN ENGLISH

Обирати представників до громадської ради при Міністерстві охорони здоров’я України тепер зможуть усі громадяни України. Голосування займе до 15 хвилин і відбуватиметься онлайн в Інтернеті. Про це під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі повідомив Володимир Фльонц, секретар Ініціативної групи, Громадська організація «Електронна Демократія». «Кандидати, які подалися, заповнюватимуть окрему анкету, буде створений окремий сайт. У день голосування будь-хто зможе зайти та передивитися данні кандидатів, громадських організацій, як вони себе вели, чи не були вони зареєстровані за місяць чи два до того, щоб зайти у громадську раду, і проголосувати»,  – розповів він. Голосування відбуватиметься за принципом відкритого протоколу – кожен зможе знайти свій голос в базі даних, а як тільки голосування закінчиться – побачити загалом всі голоси.

Звичайно, ініціатори такого онлайн голосування не виключають, що зацікавлені сторону будуть використовувати адмінресурс, щоб проштовхнути свої кишенькові організації. «Я дуже сподіваюся, що коли людина буде голосувати, вона замислиться, кого вона хоче бачити у громадській раді: фонд «Таблеточки», який допоможе, якщо не дай Бог у її дитини буде онкологія, або незрозумілу прокладку між фарм-компанією та міністерством. Адмінресурс буде завжди, і ми можемо тільки сподіватися, що люди включаться і не дозволять йому перетягнути на себе ковдру», – закликала Леся Літвінова, член ініціативної групи, Благодійний фонд «Свої».

Громадські ради сьогодні існують по всій крані при кожному органу виконавчої влади, але, очевидно, не виконують покладеної на них функції. «Громадські ради сьогодні – недієвий інструмент. Хоча якщо вони будуть працювати – у них достатньо інструментів,  щоб зробити зміни в країні. Вони мають просувати реформи, а не бути статистами, як це відбулося у Державній службі ветеранів війни та учасників АТО при розподілі коштів на утримання громадських організацій», – підкреслила Оксана Сухорукова, голова Ініціативної групи.