Огляд зарубіжних ЗМІ за 7 липня 2014

7 липня міністр закордонних справ Німеччини Штайнмайєр закликав українську владу розпочати діалог з сепаратистами для введення стану припинення вогню. Нагадаємо, що напередодні, 6 липня, в день засідання «контактної групи», Р.Ахметов зробив заяву, що Донецьк бомбити не можна.
France Press:
Франк-Вальтер Штайнмайєр також вказав, що у неділю, що минула, у Києві пройшло засідання контактної групи, до якої входять представники ОБСЄ, сепаратистів і президента Порошенка. Він назвав ці перемовини «особливо напруженими». Тим не менше, міністр підкреслив, що усі учасники переговорів домовилися, що наразі необхідно працювати над умовами припинення вогню.
www.russian.rfi.fr

У німецьких медіа (!!!) є побоювання, що київське військове керівництво у боротьбі з повстанцями в Донецьку візьме за приклад путінський зразок ведення війни проти чеченських сепаратистів. Тоді у 1999/2000 роках у війні з сепаратистами чеченську столицю Грозний було зрівняно з землею”.
Tageszeitung
www.taz.de
Англійці та американці, навпаки, відмічають прогрес в розвитку українських збройних сил.
Коментуючи події на сході України, редакція The Times відмічає, що “сталося зрушення з мертвої точки”.
The Times:
“При оптимальному для Порошенка і його країни сценарії керівництво повстанців повинне зараз здатися, а їх послідовники – погодитися на амністію. Якщо їм це не вдасться, їх повинні перемогти із застосуванням військової сили, причому жертви серед мирного населення мають бути зведені до мінімуму”, – говориться в статті.
www.thetimes.co.uk
“Українська армія встає на ноги у боротьбі з проросійськими повстанцями” – так названий репортаж з Києва кореспондента The New York Times Девіда Хершенхорна.
The New York Times:
Автор відмічає зміни, що сталися в українській армії, і досягнуті у боротьбі з повстанцями успіхи, чому сприяли тисячі добровольців, грошові пожертвування громадян, модернізація і ремонт техніки, а також фінансова допомога США у розмірі 23 млн доларів. Проте, за словами експертів, ще важливіше була реорганізація структури командування і найважливіша психологічна зміна : солдати здолали небажання відкривати вогонь по співгромадянах.
www.nytimes.com

Дугін віддаляється від Кремля і змушений спілкуватись із Путіним через західні медіа. Дугін: “Якщо Путін не втрутиться, в Україні може початися геноцид”.
Il Giornale:
“На мою думку, Путін повинен був втрутитися раніше, – заявив Дугін. – Я вважаю, що на Східній Україні склалася драматична ситуація: більшість населення хочуть вийти з України, тому що не згідні з політикою ультранаціоналізму, яка домінує нині в країні”. Українці вже заявили, що хочуть повернути Крим, – говорить Дугин. – Росія буде вимушена почати війну, тому що Москва вважає Крим складовою частиною своєї території”.
www.ilgiornale.it
Дугін “все ще сподівається, що Путін втрутиться і переламає хід подій на Східній Україні. “Інакше з ним буде покінчено”, – цитує видання слова Дугіна.
The Wall Street Journal:
Між тим “російські націоналісти вважають, що Кремль знову їх підвів”, пише The Wall Street Journal. Журналіст Пол Сонн розповідає про наростаючий тиск націоналістичних кругів і їх ідеологів – “імперіаліста” Олександра Дугіна і “письменника-сталініста” Олександра Проханова.
online.wsj.com

Безпрецедентні масові допити українців в РФ слідчі вважають необхідними для звинувачення уряду Києва, зокрема міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і олігарха і губернатора Дніпропетровська Ігоря Коломойського, в організації і фінансуванні бліцкригу проти сепаратистів на сході.
La Stampa
розповідає про кампанію масових допитів українських громадян, що мешкають в Росії. “У СК РФ підтвердили, що вже допитані 4 тис. українців. Для виклику до слідчого досить бути лише громадянином сусідньої країни, неважливо, біженець це, іммігрант з дозволом на роботу або громадянин України, що просто тимчасово мешкає на території Росії.
www.lastampa.it