Українські митці пішки подорожують Україною, досліджуючи різні регіони

Українські митці Сашко Брама та Андрій Бучко вже три місяці перебувають у дорозі. Вони пройшли 900 кілометрів, охопивши Закарпатську, Тернопільську, Франківську та частину Рівненської області. «Це лише третина від запланованого маршруту… Ми намагаємося зрозуміти українців, людей, з якими живемо в одній країні, зрозуміти їхнє уявлення про світ, розуміння власного місця в цьому світі, і як вони мислять собі хороше та погане», – розповів автор проекту «Enter.UA», незалежний театральний діяч Сашко Брама під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Під час подорожі митці звертають увагу на культурні та повсякденні ландшафти – паркани, архітектура маєтків, внутрішнє оздоблення подвір’їв та вигляд маршруток. «Саме ці ландшафти найбільше відображують цінності людей, їхні вподобання, спосіб життя, різні стратегії виживання та соціальну взаємодію», – зазначив аналітик проекту Роман Лозинський.

Кінцева мета проекту – створити із зібраних матеріалів музичну мультимедійну виставу. Прем’єра запланована на осінь 2018 року. «Це буде перформенс, який створюється на перетині відео-арту. Будуть створені декорації, на які проектуватиметься візуальний ряд. Будуть присутні музиканти та музичний супровід. Сумніваюсь, що там будуть актори. Цілком можливо, що ми будемо оповідачами – як свідки, які пройшли цю дистанцію», – поділився своїми ідеями Сашко.

Проект «Enter.UA» розпочав кампанію на Спільнокошті, українській краудфандиговій платформі. «Ми зібрали 25% від запланованої суми. Кошти будуть направлені на пост-обробку продукту та на його створення у фінальній версії», – пояснила менеджер з краудфандингу Світлана Колодій.

Митці планують завершити подорож до Нового року. «Плануємо через Полісся до Києва, потім по руслу Дніпра через Запоріжжя, після чого – на Схід до Донецька», – розповів план подорожі автор проекту, фотограф Андрій Бучко. Хлопці відверто сказали, що планують дійти якомога ближче до лінії розмежування, проте на іншу сторону їхати не ризикують.

Слідувати за фото-звітами, першими результатами роботи та описами подій можна слідкувати на офіційній Facebook-сторінці «Enter.UA» – https://www.facebook.com/enterukraine/