Оприлюднили результати народної відзнаки «Академічна негідність – 2017»

Відбулася презентація результатів народної відзнаки «Академічна негідність – 2017», у якій активісти відзначили найбільш недоброчесних працівників у сфері вищої освіти та науки. Переможцем у номінації «Плагіатор року» став Яценюк Арсеній Петрович. «Він номінований за текстові позичення у кандидатській дисертації. Він захистив цю дисертацію, коли посів посаду, або незадовго до зайняття посади у Національному Банку України. Цілий підрозділ його дисертації – стаття його підлеглих, яка була надрукована роком раніше. Керівник взяв статтю своїх підлеглих і вставив у якості розділу до своєї кандидатської дисертації», – розповіла Тетяна Пархоменко, керівник відділу етики Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, оголошуючи результати голосування під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

У номінації «Фальсифікатор року» – за фальсифікації у наукових досліджень, матеріалів підручників або інших документів  перемогла Катерина Кириленко. Фальсифікації виявили у її власній монографії, 5 навчальних посібниках та докторській дисертації.

У номінації «Людина, яка займається псевдонаукою» за підсумками голосування став Юрій Тесля – за теорію «Несилової взаємодії».

Ще одна номінація – «Смітниковий журнал», до якого потрапили фахові публікації, які не відповідають сучасним міжнародним підходам – наявності «сліпого» подвійного рецензування, перевірку редакціями матеріалів на плагіат та наукову новизну. Внаслідок народного голосування переможцем став журнал «Астма і алергія». В цьому видавництві опублікували статтю про оздоровчий ефект чудотворних ікон.

Звання «Токсичного ректора-2017» присудили ректору Київського національного університету імені Тараса Шевченка за багаторічну підтримку плагіату та плагіаторів в Інституті журналістики. Окрім цього, судовий позов Юрія Теслі проти Ірини Єгорченко щодо захисту його честі і гідності отримав відзнаку «Розголос-2017». Ця науково-освітня подія отримала цього року найбільше висвітлення у ЗМІ.

Перемогу у номінації «Посіпака-2017», за забезпечення  безкарності академічно недоброчесних науковців та освітян, вдруге присудили міністру освіти та науки України Лілії Гриневич.

Відкрите голосування та нагородження недоброчесних науковців проводиться вдруге. Голосування за номінантів є відкритим. Офіційної реакції на антипремію поки що не було. «Ми робимо все нові та нові викриття. Ми сподіваємося, що розголос, а також суспільний дискурс дозволять нам дотиснути владу та примусити щось робити», – підсумувала Світлана Благодєтєлєва-Вовк, голова ради ГО «ТРОН».