На честь 100-річчя підняття українських прапорів над Чорноморським флотом створили календар з першими кольоровими зображеннями кораблів

До 100-річчя підняття українських прапорів над Чорноморським флотом  дослідники створили календар на 2018 рік. Це перший календар із кольоровими зображеннями кораблів, які піднімали українські прапори у 1917-1918 роках. «Ми створили цей календар для того, щоб нагадати українцям про те, як проходила боротьба за волю України 100 років тому. Нам би дуже хотілось, щоб поява цього календаря посприяла певній інформаційній хвилі і тому, щоб громадські та державні заклади провели акції на згадку 100-річчя підняття прапорів, а також певну інформаційну кампанію, яка, сподіваюсь, поширить знання про ці події», – розповів Іван Канівець, кінорежисер, сценарист та режисер фільму «Тризуб Нептуна», автор ідеї календаря, під час презентації календаря в Українському кризовому медіа-центрі.

Кольорові зображення кораблів створили на основі реальних фотографій. Тираж календаря у кілька сотень екземплярів допомогла надрукувати українська діаспора у Лондоні. Календар безкоштовно розповсюджують у військових частинах, навчальних закладах, а також серед ентузіастів, які допомагають популяризувати ці події. На даний момент у військові частини передали близько 40 екземплярів. «Ми також зв’язались з керівництвом військово-морських сил України, і вони попросили у нас макети цього календаря і сказали, що спробують знайти в Одесі гроші на те, щоб надрукувати безпосередньо наклад для Військово-морських сил», – додав Іван Канівець. Макети календаря для некомерційного розповсюдження на території Україні можна отримати безкоштовно.

Підготували також англомовну версію календаря, її допомогла створити українська діаспора у Лондоні. «Є певний наклад англійською мовою, який ми зараз розповсюджуємо серед дипломатів. Тому ми готові розповсюджувати його також за кордоном», – зазначив Іван Канівець.  

Андрій Іванець, координатор Таврійської гуманітарної платформи, науковий співробітник Національного науково-дослідного інституту українознавства Міністерства освіти і науки України, зазначив, що 100-річчя підняття прапорів, згідно з Указом Президента України, включене до офіційних заходів на 2018 рік. «Оскільки є рішення державних органів відзначати це свято на державному рівні, то ми очікуємо, що буде співпраця і з Міністерством інформаційної політики з цього питання, і свято буде відзначене на гідному рівні. Принаймні, для цього необхідно зробити все. Громадськість свою частину вже почала робити, і сьогоднішній захід має стати імпульсом для наших державних структур, щоб вони активізувалися у цьому питанні», – зазначив Андрій Іванець.