Речник РНБО: З початку анти-терористичної операції було звільнено 2/3 окупованої терористами території

WATCH IN ENGLISH

Київ, 27 липня 2014 р. З початку анти-терористиної операції силами Українських військових було звільнено 2/3 територій, що попередньо знаходились під контролем про-Російських терористів. Про це заявив речник РНБО полковник Андрій Лисенко під час сьогоднішнього прес-брифінгу в Українському Кризовому Медіа Центрі. Українські військові продовжують плановий наступ на захоплені бойовиками території; бої тривають на напрямах Дебальцеве і Первомайське, сказав він. Українські підрозділи знищили 8 одиниць військової техніки та близько двох десятків терористів, зазначив .

Попри успішні наступальні дії сил АТО, ситуація на кордоні із Російською Федерацією залишається напруженою. Протягом доби бойовики скоїли 31 обстріл блокпостів та позицій підрозділів Збройних сил України в районах населених пунктів: Луганськ, Нова Петрівка, Авдіївка, Олександрівка, Маринівка, Дебальцево, Горлівка, Мар’янівка, Кожевня, Андріївка, Старобешево, Камишуваха, Мирна Долина, Стукалова Балка, Дібровка,  Червонопартизанськ, Григорівка.

Речник зазначив, що Росія продовжує стягувати військову техніку до кордону з Україною. Вчора Збройними Силами України було зафіксоано рух двох колон автомобільної техніки з 28 автомобілів, 8 танків, 10 БМП та 9 артилерійських установок, що рухалися у напрямку прикордонного міста Гуково Російської Федерації. Також, до міста Ростова прибули два батальйони із найманцями із Чечні, яких за словами речника – планують переправити для виконання операцій в Україну. Андрій Лисенко додав, що Російські служби продовжують повітряну розвідку у прикордонних областях України.

Намагаючись втримати у Донецьку ситуацію під контролем та залякати місцеве населення, терористи обстрілюють житлові квартали з танків. Зокрема, надійшла інформація про те, що 2 танки з державною символікою України рухаються вулицями міста та обстрілюють житлові будинки. Через активні та успішні дії українських військових бойовики вимушені здійснити перегрупування своїх сил. Вони намагаються поповнити свої ряди шляхом насильної мобілізації місцевого населення.

«Відступаючи, терористи застосовують тактику випаленої землі. Вони не просто руйнують інфраструктуру, а й мінують найважливіші об’єкти життєзабезпечення мирного населення,» зазначив речник. Так, вчора 26 липня о 15:10 біля станції Авдіївка-Донецьк терористи підірвали залізничний міст, жертв немає.

Речник повідомив, що терористи захопили будинок дитини в місті Луганськ. За попередніми даними бойовики захопили 19 співробітників закладу та 61 дитину. “Дітей планують вивезти до Російської Федерації,” сказав Андрій Лисенко.

У нещодавно звільненому від терористів місті Лисичанськ відновлена подача електроенергії до міської лікарні, надається гуманітарна допомога місцевому населенню. За останню добу загинув один військовослужбовець, 35 отримали поранення. З початку АТО загинули 332 українські захисники, 1293 отримали поранення.

Стосовно нещодавньої трагедії літака “BOEING 777” Малайзійських авіаліній, речник РНБО зазначив, що вчора з Харкова до Королівства Нідерландів було відправлено ще два літаки з тілами 38-ми загиблих у катастрофі. Всього з початку рятувальних робіт до Нідерландів відправлено 227 тіл загиблих.

На питання, чи хоче влада України співпрацювати з іншими державами та отримувати допомогу для стабілізації ситуації на Сході держави, речник дав схвальну відповідь.