2018 рік став роком підготовки до великого електорального циклу – експерти

2018 рік став роком підготовки до великого електорального циклу, який триватиме протягом 2019 року і включатиме президентські, місцеві та парламентські вибори. «В контексті 2019 року, 2018 рік – це рік підготовки до 2019 року та визначення найбільш вдалих стартових умов для великого електорального циклу, який почнеться президентськими і закінчиться парламентськими виборами. Наступний рік буде роком транзиту влади», – зазначив Вадим Карасьов, директор Інституту глобальних стратегій, під час брифінгу на тему «Підсумки політичного сезону» в Українському кризовому медіа-центрі.

Експерти зазначили, що в контексті зовнішньої політики 2018 рік став успішним для України. Досягненнями української дипломатії можна вважати визнання України в якості партнера ЄС та НАТО з перспективою членства.  Коло партнерів України розширилося за рахунок встановлення більш тісних відносин з Ізраїлем та Туреччиною, а також країнами Великої Сімки, які перейшли від декларативного партнерства до активного співробітництва та надання реальної фінансової допомоги. «Коло партнерів України у світі закріпилося. Найбільший прояв цього полягає у відмові президента США Трампа зустрічатися з Путіним», – додав Володимир Цибулько, політолог.

Володимир Фесенко, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента», відзначив успішне для України протистояння з Росією на міжнародних майданчиках, а саме протистояння Нафтогазу і Газпрому та виграну Ощадбанком справу щодо захоплених активів в Криму.

Учасники брифінгу підкреслили важливість об’єднавчого собору та створення Єдиної помісної православної церкви в Україні, а також введення воєнного стану, як подій які були неочікувані ще на початку 2018 року, але стали знаковими рішеннями діючої влади. З іншого боку, експерти зазначили низку нереалізованих цілей, які мали місце у 2018 році. А саме – старт роботи антикорупційного суду, введення миротворців на схід України та скасування депутатської недоторканності.

«2019 рік буде роком виключної політичної боротьби, яка буде найбільш брутальною за всі 27 років незалежності. Накал пристрастей навколо політичних, геополітичних, фінансово-промислових інтересів буде надзвичайно великим», – підсумував Микола Давидюк, директор аналітичного центру «Політика».