ПОРЯТУНОК НАДІЇ САВЧЕНКО: ЗВІЛЬНЕННЯ НАДІЇ САВЧЕНКО З РОСІЇ

WATCH IN ENGLISH

Київ, 7 серпня 2014 р. – Надія Савченко – старший лейтенант української армії та волонтер батальйону «Айдар», жертва викрадення і політичний в’язень в Російській Федерації. Російська влада разом з проросійськими бойовиками в східній Україні організували викрадення і перевезення Савченко до РФ, де їй висунули сфабриковані звинувачення в загибелі двох російських журналістів на сході України. Команда російських адвокатів та український уряд обіцяють зробити все можливе, щоб звільнити і повернути в Україну Надію Савченко. Про це все було заявлено на прес-конференції в Українському кризовому медіа-центрі, присвяченій обвинуваченню та звільненню Надії Савченко. Спікерами на прес-конференції були Марк Фейгін, лідер команди адвокатів Савченко, разом з колегами, народний депутат України Олег Осуховський, представник Надії Савченко в Європейському Суді з прав людини Валентина Теличенко.

Ув’язнення Надії Савченко дуже схоже на багато інших політично мотивованих кримінальних проваджень в Росії, як справа «Pussy Riot» в 2012 р, відзначив Марк Фейгін. «Ця справа – політична, і в цьому немає сумнівів» – зазначив він. Марк Фейгін та інші члени команди захисників Савченко відзначили, що російська прокуратура тисне та фабрикує свідчення проти неї. Немає доказів, що пов’язували б Надію Савченко з мінометним вгнем, в результаті якого загинуло двоє журналістів. Двоє «таємних свідків», які є членами проросійських озброєних угруповань, є єдиними свідками проти неї у цій справі.

Обіцяючи захищати Надію Савченко з максимальною можливістю, команда її захисників вважає, що дипломатичний тиск є найбільш перспективним рішенням. Команда виступає за політичний тиск та звернення до міжнародних інституцій. Незважаючи на її викрадення та звинувачення проти Надії Савченко, команда адвокатів говорить, що з нею все гаразд. «Вона в гарному стані, наскільки це можливо після місяця у в’язниці» – сказав Ілля Новіков, один із адвокатів.

«Ми як українські парламентарі повинні зробити все можливе для українських політв’язнів у Росії» – заявив Олег Осуховський, депутат Верховної Ради. Він також додав, що мав розмови з європейськими парламентаріями про її справу та продовжує звертатися до друзів України на Заході й в усьому світі. Валентина Теличенко додала, що Україна продовжить звертатися до Європи та міжнародних інституцій, щоб здійснювати тиск на Росію та розповсюджувати інформацію про те, що сталося. Вона заявила, що «в минулому завдяки міжнародній підтримці ми змогли звільнити кількох людей з Росії».