Павло Шеремета: Управляти державою повинні завтрашні люди, бо вчорашні люди не зроблять завтрашніх змін

Київ, 21 серпня 2014 року – «Працюючи з Департаментом макроекономічного прогнозування Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, я дивився на їх прогнози на 2015 – 2016 роки. Зростання в 2015 році прогнозується на рівні між 0,3 % – 2%, а в 2016 році – близько 3%. Якщо падіння в цьому році відбудеться згідно прогнозів на 6-7%, нам потрібно буде 3-4 роки, щоб вийти на той 0, який був в 2013 році, а це навіть не той 0, який у нас був в 2008 році. А на більше зростання, на 6 -10% в рік, можна вийти лише за умови повної зміни парадигми», – заявив Павло Шеремета, Міністр економічного розвитку і торгівлі України під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. «За ці 5,5 місяців, які я був в уряді, я намагався донести до суспільства, що нинішня парадигма не працює зараз і не має прогнозів, що вона буде працювати у майбутньому, тому нам потрібно змінити її, тобто змінити структури, процеси, людей. Ми повинні залучати до управління державою завтрашніх людей, а не вчорашніх, бо вчорашні люди не побудують завтрашньої системи», – наголосив він.

«Я завжди виступав проти люстрації людей, бо люструвати потрібно, в першу чергу, структури і процеси. Міністр подає на розгляд кандидатури заступників міністра. Це абсолютно очевидна управлінська річ, зафіксована в постанові КМУ. Кандидатури управлінців потрібно виносити на конкурс. Це наше майбутнє. Ми – як громадяни України – заслуговуємо на те, щоб розуміти, хто займає ключові посади в країні», – додав Міністр.

«Вкрай важливим є ставлення держави до бізнесу, – зазначив пан Шеремета, – не можна підняти  економіку нашої країни, якщо держава і надалі по-хижацьки ставитиметься до бізнесу. Дерегуляція, податкова реформа, скорочення і оптимізація функцій і кількості контролюючих органів – ці ідеї «лежать» на столі. Їх потрібно приймати сьогодні. Україні замало простого скорочення витрат і видатків держорганів на 70%, потрібно зробити так, щоб система змінилася».

Пояснюючи сьогоднішню економічну ситуацію, Павло Шеремета провів паралель з хворою дитиною: «Якщо дитина хвора на дві хвороби, існують ліки, які можуть нашкодити одній хворобі, але допомогти іншій. В такій ситуації  потрібно лікувати ту хворобу, яка зараз є найбільш критичною.  Для нас гострим питанням є депресія бізнесу, і нам, як мінімум, потрібно довести бізнесу, що є серйозні зміни в країні. Нам потрібне реальне спрощення, суттєве скорочення тиску, усунення тих податків, які приносять мінімум доходів, а коштують багато в адмініструванні. Нам також потрібний діалог із суспільством».

Коментуючи свою відставку, пан Шеремета зазначив: «Я вважаю, що  Арсеній Петрович – найкращий Прем’єр-міністр, який був в історії України. Я дякую йому за надану можливість та бажаю успіху».