РНБО: Російські найманці демонтують обладнання українських військових підприємств і вивозять його в РФ

WATCH IN ENGLISH

Київ, 23 серпня 2014 – Зону АТО і територію окупованого Криму покинули майже 180 тисяч осіб – про це розповів полковник Андрій Лисенко, речник інформаційно-аналітичного центру РНБО України на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Полковник Лисенко заявив, що незаконний перетин українського кордону російським «гуманітарним конвоєм» є фактом відвертої російської агресії, який був різко засуджений світовими лідерами, зокрема Генеральним секретарем ООН Пан Гі Муном, Президентом США Бараком Обамою і канцлером Німеччини Ангелою Меркель, Генеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Рассмусеном та іншими. За словами речника РНБО 184 вантажівки вже виїхали з території України на територію Росії (без огляду представниками України) і в деякі з них росіяни завантажили обладнання підприємства «Топаз» (виробник РЛС «Кольчуга») та Луганського патронного заводу.

Андрій Лисенко розповів, що протягом доби сили АТО 27 разів вступали у вогневий контакт з терористами в районі Савур-Могили, населених пунктів Петровське, Вергунський Роз’їзд, Благодатне, Мар’їнка, Весела Тарасівка, Красна Поляна, Черевківка, Василівка, Кутейникове, Трудовське, Челюскінець, Маломиколаївка, Авдіївка, Кринична, Також знищено кілька одиниць військової техніки терористів. Вчора о 20:00 в районі села Деркулеське Луганської області прикордонний наряд виявив і не допустив незаконний перетин державного кордону диверсійно-розвідувальною групою терористів.

Андрій Лисенко розповів, що тривають обстріли української території з боку Росії, зокрема такі інциденти зафіксовані неподалік сіл Кутейнікове, Обрив, Маркіно, з району села Гельманове  (Росія) в бік Амвросіївки на Донеччині. Особливої уваги заслуговує обстріл неподалік м. Новоазовськ, яке розташоване на узбережжі Азовського моря на відстані 100 км від району бойових дій з терористами. Загалом протяжність ділянки українського кордону, що обстрілюється з боку Росії, складає приблизно 400 км, з яких 100 км  перебувають під тимчасовим контролем терористів – заявив речник РНБО.

Представник РНБО зазначив, що терористи регулярно обстрілюють житлові квартали міст та цивільні об’єкти в Донецьку, Луганську, Макіївці, Ясинуватій, Алчевську, Красному Лучі, Лутугиному, селі Георгіївка (Луганська область). Андрій Лисенко розповів про викрадення та трагічну загибель почесного консула Литовської республіки у Луганську Миколи Зеленця і нагадав, що ЄС визнав цю трагедію терористичним актом.

Андрій Лисенко нагадав, що на межі зони АТО розгорнуто 5 транзитних пунктів для зустрічі внутрішньо переміщених осіб. Вони розраховані на 70-400 осіб кожен і знаходяться у районах міст Красноармійськ, Волноваха і Маріуполь Донецької області та Сватове і Лисичанськ Луганській області.