Огляд зарубіжних ЗМІ за 2 вересня 2014

ВІЙСЬКОВА ДОПОМОГА УКРАЇНІ.

Екс-президент Польщі Лех Валенса застерігає від наслідків конфронтації НАТО з Росією через Україну, оскільки це може призвести до атомної війни.
Deutsche Welle:
www.dw.de
Латвія проти військового втручання Заходу в Україні.
Deutsche Welle:
Президент Латвії Андріс Берзіньш і прем’єр-міністр цієї країни Лаймдота Страуюма виступають проти військового втручання Заходу в український конфлікт, повідомляє агентство dpa. Берзіньш у вівторок, 2 вересня, в ефірі латвійського телебачення висловив переконання, що є тільки дипломатичне рішення.
www.dw.de
НАТО вважає Україну «програвшою стороною» в конфлікті.
Der Spiegel:
На екстреному засіданні генералітету НАТО у кінці минулого тижня члени альянсу “в корені переглянули” свою оцінку співвідношення сил в зоні озброєного конфлікту в Україні, передає Der Spiegel.
www.spiegel.de
Адам Міхнік: Києву слід допомагати, у тому числі і зброєю.
La Repubblica:
“Пропозиції Путіна небезпечні і неприйнятні: це нова доктрина Брежнєва по обмеженому суверенітету, – говорить Адам Міхнік. – Так само, як Україна не має права диктувати закони Москві по структурі Російської Федерації, так і Росія не має права вказувати іншим країнам, як організовувати свою адміністративну структуру. Це ще одне порушення українського суверенітету з боку Путіна. Пропозиція наводить на думку про створення другого Придністров’я, щоб отримати можливість дестабілізувати і контролювати українську державу”.
www.repubblica.it

САНКЦІЇ ПРОТИ РОСІЇ.

Сенатори Менендес, Фейнштейн і Маккейн стверджують, що санкції США проти Росії неефективні.
The Wall Street Journal:
“Застосування адміністрацією Обами санкцій в якості основного методу по припиненню втручання Росії в Україні на даний момент виявляється неефективним, як заявили в неділю високопоставлені законодавці”, – пише Вільям Молдін у блозі The Wall Street Journal. “Росіяни дуже відважні і довготерпеливі, і вони витримають будь-які економічні складнощі”, – висловила думку голова сенатської комісії з розвідки Діана Фейнштейн. Вона додала, що економічні санкції “не потрясли людей досить сильно”. Фейнштейн вважає, що США і їх союзники повинні вступити в прямі переговори з Путіним. Маккейн заявив, що США повинні надати Україні зброю і дані військової розвідки. За словами голови сенатської комісії з міжнародних відносин Роберта Менендеса, кращим способом дії буде розширення санкцій до цілих секторів російської економіки в протилежність заходам проти певних компаній у конкретній галузі промисловості.
blogs.wsj.com
Упіймайте Путіна на блефі: він не перекриє Європі газ.
The Financial Times:
Метью Брайза, колишній посол США в Азербайджані, директор талліннського Міжнародного центру оборонних досліджень, в колонці для The Financial Times. Брайза нагадує, що 21 травня Путін несподівано погодився на вимогу Китаю знизити ціну на газ до 350 доларів за тисячу кубометрів. “Це на 42% менше ціни, яку платить Литва; такі низькі розцінки ризикують збити ціни на газ на усьому Далекому Сході, у тому числі на майбутні російські постачання в Японію”, – говориться в статті. “Путін був готовий змиритися з такими несприятливими економічними умовами, тому що головна його мета була політичною – залякати Європу, – аналізує ситуацію колишній посол. – Проте за грою на публіку Путін розуміє, що Європа – єдиний надійний ринок для російського природного газу і він залишиться таким на десятиліття вперед”.
www.ft.com
Дедалі очевиднішим стає те, що Путін будь-якою ціною готовий встановити свій вплив на Сході України. Санкції тут, схоже, нічого не змінять.
“Своєю агресивністю і непримиренністю Путін розгубив європейців і загнав їх у глухий кут. Євросоюз, розгублений, збитий з пантелику, у пастці. Пошуки компромісу в ЄС із кожним тижнем стають дедалі складнішими. З іншого боку, усі розуміють, що потрібно щось робити хоч для того, щоб зберегти обличчя. Застосування військової сили виключене, переговори не дають результату, залишаються санкції.
www.welt.de

САМІТ НАТО В УЕЛЬСІ.

Основні спори розгорнуться навколо того, яка саме присутність НАТО потрібна в Східній Європі. Україна – не член альянсу, тому НАТО не зобов’язано її захищати.
Financial Times
www.ft.com
www.ft.com
Авантюризм Володимира Путіна не обіцяє нової холодної війни. Усе набагато небезпечніше, бо ми повернулися в 1930-і.
Independent:
Про це пише генерал Річард Ширрефф, у минулому заступник командуючого військами НАТО в Європі. “У довгостроковій перспективі нам доведеться уживатися з Росією. Проте вторгнення в Крим і його анексія розбили вщент будь-які думки про партнерство; у сьогоднішній реальності Росія – стратегічний супротивник”, – констатує автор статті.
www.independent.co.uk
Той факт, що Україна не є членом НАТО, – вагома причина для альянсу уникати непотрібного протистояння.
Washington Post:
www.washingtonpost.com
До США немає довіри. Прохолодна реакція США на “вторгнення Росії в Україну” може мати наслідки, які сягатимуть за межі Східної Європи.
Washington Times:
www.washingtontimes.com