Сергій Квіт: Закон «Про вищу освіту» прийнятий, на черзі – закони «Про освіту» та «Про науку та науково-технічну діяльність»

WATCH IN ENGLISH

Київ, 05 вересня 2014 року – Напередодні вступу в дію Закону України «Про вищу освіту» Сергій Квіт, Міністр освіти і науки України, під час прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі розповів про подальші кроки з реформування галузі освіти та науки України.

Як повідомив пан Квіт, зараз ведеться робота над рамковим законом «Про освіту», значна увага в якому приділяється середній та професійно-технічній освіті. Серед першочергових питань системи середньої освіти міністр назвав зокрема необхідність скорочення кількості викладачів у зв’язку зі скороченням кількості учнів, оптимізації мережі шкіл, збільшення зарплат вчителів, визначення питання щодо навантаження викладача тощо. «У нас існує мораторій на закриття шкіл, але є школи, які фактично вже не функціонують, не мають учнів. Ми повинні розуміти, що проблеми не можна вирішувати мораторіями», – зауважив міністр.

Говорячи про моделі реформування професійно-технічної освіти, Міністр освіти і науки навів приклади Німеччини і Голландії. «Голландія – це найцікавіша та найуспішніша в Європі країна з організації профтехосвіти. Наприклад, прем’єр-міністр Голландії викладає в ПТУ в Гаазі, це вважається престижним як для ПТУ, так і для нього. Ми будемо брати на озброєння процес організації голландської професійно-технічної освіти», – пояснив він.

У питаннях реформування науки Сергій Квіт покладається на досвід Словаччини та Польщі. З його слів, представники міністерства та профільного комітету Верховної ради України мали змогу перейняти цей досвід під час візитів до міністерств та провідних вузів цих країн. «Нас цікавить їхній досвід, тому що система організації науки та проведення наукових досліджень була дуже подібна до нашої, бо ми всі мали систему академії наук. Проте поляки не мають наших проблем,  у першу чергу, через відмінність між науковими дослідженнями в академічних інститутах і університетах.  У нас університетська наука мала набагато меншу вагу, ніж у Польщі», – пояснив пан Квіт. Міністр також повідомив, що до нового року міністерство разом із профільним комітетом Верховної Ради планує подати закон «Про науку та науково-технічну діяльність» на розгляд Верховної Ради України.

Коментуючи ж прийнятий закон «Про вищу освіту», Сергій Квіт зауважив: «Цей закон – у першу чергу,  інструмент, яким потрібно користуватися університетам, щоб стати реально автономними в фінансовому, академічному та організаційному плані. Тобто тепер академічне середовище повинно взяти справу в свої руки , все інше ми подолаємо».

Говорячи про наявні проблеми, пан Квіт зазначив, що «одним із головних питань є виділення для реформи необхідних коштів, тому що йде війна і це завдання № 1. Також проблемою є інерція державних службовців – багато хто не розуміє, що таке університетська автономія. Важливість закону «Про вищу освіту» полягає в тому, що держава повинна контролювати якість кінцевого продукту, якість випускників і якість наукових досліджень, але в щоденному житті університет повинен сам давати собі раду».

Також міністр повідомив, що 6 серпня о 10.00 в Національному Університеті імені Тараса Шевченка відбудеться презентація програми імплементації закону «Про вищу освіту» для ректорів та проректорів провідних українських університетів.